Fortuna klimt na topmiddag naar tiende plaats

Print

Afbeelding: Ermindo Armino

Fortuna Sittard beleefde zondag in eigen huis een topmiddag. De ploeg was het overgrote deel van de wedstrijd de baas over een armzalig PEC Zwolle en klom via een 3-0 zege naar de tiende plaats. Bovendien werd voor het eerst dit eredivisieseizoen de nul gehouden.

De thuisploeg had een vliegende start: al na 121 seconden zapte het scorebord naar 1-0. Finn Stokkers, geheel uit het oog verloren door de PEC-defensie, mikte vanaf twintig meter de bal in de hoek van het doel. Daarmee betaalde de spits direct zijn basisplaats terug. Ook in het gewonnen bekerduel tegen NEC afgelopen donderdag had hij zich met een fraaie treffer messcherp getoond.

Baas
Fortuna was na het overrompelende begin de baas in eigen huis. PEC werd met dominant voetbal op de eigen helft vastgezet, zonder dat er grote kansen werden afgedwongen. Te vaak werd een fraaie aanval afgesloten met een slordige eindpass. Na een half uur liet Fortuna de teugels wat vieren. De ploeg van het duo Eijer/Hofland leed te vaak balverlies en bracht zo PEC langzaam terug in de wedstrijd. Vlak voor rust sidderde het thuispubliek voor het eerst, bij riante kansen voor Van Duinen en Lam. Maar beide keren bracht doelman Koselev redding. Aan de andere kant schoot Semedo op de voet van PEC-keeper Van der Hart.

Evenals in de eerste helft schoot Fortuna na rust stormachtig uit de startblokken. Hutten, die opnieuw een basisplaats had, knalde op de paal. Halverwege de tweede helft was het alsnog raak. Diemers verzilverde onhoudbaar een penalty nadat Lam een overtreding op Stokkers had gemaakt: 2-0. Vlak voor tijd velde de regisseur van Fortuna, opnieuw via een strafschop, het povere Zwolle definitief: 3-0.