Werkloosheid Weert kwart lager dan vorig jaar

Print
Werkloosheid Weert kwart lager dan vorig jaar

Afbeelding: ANP

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy / Midden-Limburg - Het aantal werklozen in Weert is in de periode juli 2017 tot juli 2018 met ruim een kwart gedaald.

De werkloosheid in Weert bedroeg medio dit jaar 3,4 procent van de beroepsbevolking. Dat was ruim een jaar geleden nog bijna 5 procent.

Beter
Wat de werkloosheid betreft scoort Weert beter dan het landelijk gemiddelde. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) verwacht dat in 2019 3,5 procent van de beroepsbevolking nog werkloos is.

De daling van de werkloosheid heeft alles te maken met de economisch groei in alle sectoren, stelt de gemeente Weert. Het CBS verwacht dat die groei ook dit en komend jaar door zal zetten met respectievelijk 2,8 en 2,5 procent.

Echter, door de groei ontstaat een toenemend personeelstekort, vreest de gemeente Weert. Die wordt nog eens versterkt, doordat de vergrijzing zorgt voor inkrimping van de beschikbare beroepsbevolking. Onder andere bij de industrie, ict, horeca en bouw is de vraag naar werknemers groot.

Andere gemeente
Uit de cijfers van de gemeente blijkt verder dat 43 procent van de werknemers uit Weert in een andere gemeente werkt. Vooral de gemeenten in de regio zijn daarbij populair. Aan de andere kant worden 43 procent van de banen ingevuld door werknemers uit hoofdzakelijk de omliggende gemeenten.

De goed draaiende economie en de vraag naar arbeidskrachten hebben ook invloed op de vraag naar woningen. Volgens het college van burgemeester en wethouders is er in Weert inmiddels sprake van krapte op de woningmarkt, zowel in de huur- als de koopsector. De gemeente wil daarom in de komende jaren honderden woningen extra bouwen.