Rechtszaak tegen komst manege in Landgraaf

Print
Rechtszaak tegen komst manege in Landgraaf

Afbeelding: Roger Dohmen

Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg / Brunssum - Stichting Behoud Brunssummerheide tekent bij de voorzieningenrechter bezwaar aan tegen een tijdelijke vergunning voor Ruitersport Brunssum (SRB). Die moet verhuizen en zou in Landgraaf een grote tijdelijke manege willen neerzetten, compleet met een grote rijhal, een mestcontainer en een stapmolen.

Volgens de stichting zijn onder meer de toegangswegen ongeschikt. De grotendeels onverharde en onverlichte Kaalweg wordt nu voornamelijk gebruikt door wandelaars en mountainbikers. Eventuele verharding en verlichting zou volgens bezwaarmakers de rust verstoren in dit Natura 2000 gebied.

Buitenring
De manege van SRB moet weg van de noordoostkant van het beschermde natuurgebied, omdat stikstofemissie teruggebracht moest worden om aanleg van de Buitenring mogelijk te maken. De manege ligt echter ook na verhuizing nog midden in het gebied, stelt de stichting. "Het faciliteren van de verplaatsing van de manege van SRB is daarom in strijd met bestuurlijke toezeggingen.”

Te hoog
Volgens de bezwaarmakers wordt de hal, een witte tent, sowieso te hoog: zeven meter, waar drie het maximum is. Ook een milieuvergunning voor het exploiteren van een manage is er niet, stellen de bezwaarmakers. "Ruitersport Brunssum schermt met een oude milieuvergunning voor paardenpension Nielen”, schrijven de bezwaarmakers. "Voor een pension. Niet voor een manage. (...) Het ging om paarden die hier ‘hun AOW’ genoten en niet of nauwelijks meer werden bereden. Het paardenpension trok daardoor niet of nauwelijks verkeer aan. Het begin van de Kaalweg is alleen te bereiken via woonwijk De Voort.”

Lees ook: Weemoed én blijdschap bij afscheid Brunssummerheide

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen