Hellingbaan Kopermolen Vaals afgekeurd

Print
Hellingbaan Kopermolen Vaals afgekeurd

Kunst- en cultuurcentrum De Kopermolen is ondergebracht in de voormalige Lutherse kerk van Vaals. Afbeelding: Diana Scheilen

Vijlen / Lemiers / Vaals / Camerig / Holset / Mamelis - Vaals moet een nieuw ontwerp laten maken voor de geplande hellingbaan bij De Kopermolen.

Het ontwerp dat nu op tafel ligt, vindt geen genade in de ogen van de leden van de Monumentencommissie. Het doet afbreuk aan de historische uitstraling van het gebouw, oordeelt die commissie.

Monumentaal
De Kopermolen wordt al jaren gebruikt voor tentoonstellingen en concerten. Bovendien houdt de gemeente er regelmatig ontvangsten; het monumentale pand ligt vlakbij het raadhuis. Voor ouderen en mensen die slecht ter been zijn is het gebouw moeilijk toegankelijk, erkent wethouder Paul de Graauw. De ingang is alleen te bereiken via een paar eeuwenoude trappen. Daarom wil de gemeente er een hellingbaan laten maken, zodat ook mensen in een rolstoel er op eigen kracht naar binnen kunnen.

Vormgeving
Op zich heeft de Monumentencommissie geen bezwaar tegen zo’n aanpassing van de toegang. Maar dan moet het wel een hellingbaan worden die qua vormgeving rechtdoet aan de historische omgeving, aldus de commissie. Het voorliggend ontwerp voldoet daar niet aan.

Kunst- en cultuurcentrum De Kopermolen is ondergebracht in de voormalige Lutherse kerk van Vaals. Die kerk is in 1736/1737 gebouwd door Duitse protestanten, naar het voorbeeld van de Dom in Aken.

Invalidentoilet
Een tweede manco van het gebouw zijn de sanitaire voorzieningen. Er zijn toiletten, maar die zijn voor gehandicapten nauwelijks te bereiken.

Omdat het in principe een openbaar gebouw is, moet er ook een aparte invalidentoilet moeten komen. Dat is in het bestaande gebouw echter niet te realiseren, zegt wethouder De Graauw. "Het is een oud gebouw dat je nu eenmaal niet eenvoudig kunt aanpassen aan de eisen van nu. Je kunt daar bijvoorbeeld ook geen moderne lift gaan maken, hoe graag je dat misschien zou willen”, verklaart hij.

Het betekent dat mensen voor wie de wc’s in De Kopermolen niet te bereiken zijn naar buiten moeten en in het gebouw aan de overkant van de straat het toilet moeten gebruiken. "Geen ideale situatie”, vindt ook De Graauw, "maar in gegeven omstandigheden de beste oplossing.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen