Nieuwe onopvallende flitser uitgetest in Limburg

Print
Nieuwe onopvallende flitser uitgetest in Limburg

Afbeelding: iStock

Zuid-Limburg - Op de A76 bij Nuth wordt volgende week getest met nieuwe onopvallende flitsers, zo laat het parket Centrale Verwerking Openbaar Ministerie (CVOM) weten.

"Het gaat om een test met twee soorten ‘flitspalen’ of semi-vaste radarsets", legt persvoorlichter Ernst Koelman van het CVOM uit.

"De eerste is een niet heel opvallende aanhangwagen, een robuust apparaat van enkele honderden kilo’s dat je achter een busje hangt en ter plaatse op de grond laat zakken. De aanhangwagen is gepantserd en heeft een accu die lang meegaat en kan dus onbemand worden gebruikt." In Duitsland en Frankrijk wordt het apparaat al ingezet. 

Paal
"Het tweede apparaat is in feite een verplaatsbare generator waar een paal uit steekt," verklaart Koelman. Ook dit apparaat kan onbemand worden gebruikt, in tegenstelling tot de ouderwetse driepunten die nu worden ingezet. "Deze nieuwe apparaten worden bij wegwerkzaamheden achter de vangrail gezet en kunnen rustig een week of twee op dezelfde plek blijven staan."

Ervaring
Het is de bedoeling dat de pakkans door de nieuwe flitsers wordt vergroot. Vooral bij wegwerkzaamheden zijn de apparaten hard nodig, is de mening van het CVOM. "De pilot die we nu gaan draaien is echt bedoeld om ervaring op te doen met beide apparaten. We kijken of ze goed verplaatsbaar zijn en welk effect ze hebben op het rijgedrag van automobilisten. Het doel is om ervan te leren zodat we later, als we de apparatuur echt gaan aanschaffen, bij de aanbesteding weten wat we moeten vragen."

Justitie heeft voor de A76 gekozen omdat daar de komende tijd wegwerkzaamheden zijn. Datzelfde geldt voor de N7 in Groningen, waar later getest wordt. De proefperiode gaat over acht dagen van start.

Het gaat om een pilot van enkele maanden. Automobilisten die geflitst worden kunnen wel gewoon een boete verwachten.

Appen
Naast de flitser experimenteert justitie ook met speciale camera's die bellers en appers achter het stuur moeten betrappen. Ook op het negeren van rode kruizen wordt op die manier gecontroleerd. Die tests vinden verspreid door het land plaats.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen