Station in Kerkrade-West stap dichterbij

Print
Station in Kerkrade-West stap dichterbij

Afbeelding: ANP

Kerkrade / Eygelshoven - Een station in Kerkrade-West komt dichterbij. In een gezamenlijke verkenning van Kerkrade, Aken, Parkstad en de provincie naar de bereikbaarheid in de grensregio wordt de bouw van zo’n station als eerste maatregel genoemd.

Een station in Kerkrade-West is een reële optie, leert een gezamenlijke bereikbaarheidsverkenning van de provincie, Kerkrade, Parkstad en Aken. De verkenners stellen voor om een combinatie van maatregelen verder uit te werken voor deze grensregio.

Allereerst wordt een station in Kerkrade West genoemd: het doorrijden van de stoptrein vanuit Kerkrade Centrum. Kosten: tien à twaalf miljoen euro.

Avantislijn
Wethouder Dion Schneider (VVD, Economie) is blij dat het plan voor een station in Kerkrade-West verder wordt uitgewerkt en dichterbij komt. "Dit is het resultaat van een jarenlange lobby om uiteindelijk tot een Avantislijn te komen. Het is een eerste stap en het is in het belang van de regio dat er een betere ontsluiting komt wat betreft de treinverbinding van Zuid-Limburg naar het Duitse achterland.”

Verder zou het netwerk van fiets- en wandelroutes Leisure Lane, een IBA-project, ook voor werkverkeer toegankelijk en aantrekkelijk moeten worden gemaakt. ‘Het fietsnetwerk wordt geoptimaliseerd als Leisure Lane is verknoopt met bestaande en toekomstige fietsverbindingen.’ Kosten: twee à drie miljoen euro. In Kerkrade zouden ook overstappunten moeten komen: Park & Ride en Park & Bike, naast strategisch gelegen carpoolplaatsen. Dit zou zo’n twee ton kosten. Eenzelfde bedrag vraagt een grensoverschrijdend systeem met ‘deelfietsen’.

Fietsen
Om bijvoorbeeld autogebruik te ontmoedigen en fietsen naar het werk te stimuleren, moet onder meer fors worden ingezet op campagnes en mobiliteitsmanagement voor bedrijven en werknemers.

Uitgangspunt voor de verkenning was het provinciale mobiliteitsplan Slim op weg naar morgen, dat begin dit jaar door Provinciale Staten is vastgesteld. De bereikbaarheid in het grensgebied Parkstad-Aken dient als eerste pilot voor de nieuwe aanpak. Van zowel Kerkrade, Parkstad en Aken als van de provincie zijn de ambities in kaart gebracht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen