Hoensbroekenaar wil iets doen aan lage opkomst: 'Dit is een schandaal'

Print
Hoensbroekenaar wil iets doen aan lage opkomst: 'Dit is een schandaal'

Paul Walraven is gegrepen door de lage opkomst in Heerlen bij gemeenteraadsverkiezingen: "Er moet iets gebeuren." Afbeelding: BAS QUAEDVLIEG

Heerlen / Hoensbroek - Paul Walraven voert als betrokken burger campagne. Doel: iets doen aan de zeer lage opkomst bij verkiezingen in Heerlen. Hij had contact met Roemer en de fracties, maar blijft sceptisch. "Dit kan zo niet langer."

Het komt niet vaak voor dat een betrokken, niet partijgebonden stadsbewoner in z’n eentje campagne voert om iets te doen aan de lage opkomst bij verkiezingen. Paul Wal­raven (62) uit Hoensbroek is er sinds de laatste raadsverkiezingen druk mee. "Het dreigt het bijna een obsessie te worden.”

Schandaal
En dat was niet de bedoeling. Doordeweeks werkt hij van zeven tot zeven in het buitenland aan seismologisch bodemonderzoek. Druk genoeg. Maar het opkomstpercentage in Heerlen, met 44 procent het op een na laagste van het land, laat hem niet los. "Een schandaal. Ik ben meteen in de pen geklommen. De krant ging er ook niet op in.”

Walraven had niet alleen contact met waarnemend burgemeester Roemer en alle fracties, maar ging ook in gesprek met griffier Teun Zwemmer en een ambtenaar die statistisch onderzoek doet voor de gemeente. Hij las verder rapporten hoe andere gemeenten probeerden iets aan lage opkomstpercentages te doen en zocht contact met ambtenaren in plaatsen als Almere. Optimistisch stemde dat alles niet. "Veel maatregelen bleken in de praktijk niet te werken.”

De Hoensbroekenaar zegt de wijsheid niet in pacht te hebben, maar wil wel wat schoten voor de boeg lossen. "De gemeente houdt op de stembureaus niet de leeftijd bij van de stemmers. Helaas. Blijven de jongeren onevenredig weg, dan weet je dat je je daar op moet richten met opkomst bevorderende maatregelen. Ook het Heerlense internetpanel kan veel groter.”

TV-uitzendingen
De Hoensbroekenaar pleit ervoor dat wethouders regelmatig een les maatschappijleer bijwonen en de scholieren dan opdrachten meegeven. "Bijvoorbeeld: onderzoek in je omgeving waarom men niet heeft gestemd.” Raadsleden zouden gemiddeld meer zichtbaar kunnen zijn in wijken, vervolgt Walraven. "Er zitten mensen tussen die vijftig stemmen kregen.” Uitzenden of streamen van vergaderingen zou sowieso goed zijn. "Dat gaat gebeuren zodra het raadhuis is verbouwd. Nuttig voor de transparantie. Probeer maar eens gemeentelijke stukken te vinden. Veel mensen hebben daar moeite mee.”

Verwarrend
De nieuwe coalitie, geschrokken van de lage opkomst, nam zich ook voor iets te doen. De SP wees al op ambtelijk taalgebruik dat veel begrijpelijker kan. Roemer gaat de wijken in om te peilen waarom men niet stemt.

Wethouder Adriane Keulen (OPH, buurtgericht werken) wil beleid dat betrokkenheid stimuleert stroomlijnen. "Er zijn nu te veel potjes waaruit initiatieven worden gefinancierd. Dat is verwarrend”, antwoordde Keulen onlangs op raadsvragen.

Walraven hoopt dat mensen met ideeën zich melden. "Want er moet iets gebeuren. Het gaat hier om de democratie.”

Ideeën zijn welkom per mail: paulwalraven@live.nl

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen