Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Superieur Sporting Heerlen pakt periode in derby tegen Weltania

Superieur Sporting Heerlen pakt periode in derby tegen Weltania

Een beeld uit de derby Weltania - Sporting Heerlen van vorig seizoen. Afbeelding: Bas Quadvlieg

Heerlen / Hoensbroek - Sporting Heerlen heeft tijdens de Heerlense derby geen spaan heel gelaten van Weltania: 0-4. Daarmee veroverden de bezoekers op overtuigende wijze de eerste periode.

Stiekem waren ze één weekje te vroeg, maar voor Sporting Heerlen begon carnaval gistermiddag al. Op de klanken van Erwin schudde hun kleedkamer heen en weer en die vervroegde feestvreugde was meer dan terecht. „We hebben op overtuigende wijze de periode binnengesleept. En vooral op een manier dat Weltania geen moment de illusie van een spannende derby voelde”, genoot Sporting Heerlen-aanvoerder Bram Leenen.

Eentonig
Tijdens het eentonige stadstreffen (0-4) maakten de bezoekers duidelijk, dat zij dit seizoen de absolute titelfavoriet zijn. Bij Weltania overheerste na afloop het gevoel dat ze negentig minuten in het midden stonden van een grote rondo. Na afloop waren de statistieken duidelijk: vier tegentreffers en uit frustratie ook nog eindigen met tien man.

Van een derby was absoluut géén sprake, zeker omdat Weltania pas bij een 0-4 achterstand de eerste serieuze scoringskansen kreeg. „Toch ben ik trots op mijn tiental, dat niet zomaar opgaf. We waren met drie zeges op rij bezig aan een sterke reeks en dan hoop je het de titelfavoriet moeilijk te maken. Dat is helaas geen moment gelukt, maar ik weet zeker dat we van deze nederlaag leren”, bleef Weltania-trainer Pascal Stofberg kalm.

Kwaliteitsverschil
Hij kon zijn ploeg ook weinig verwijten; daarvoor was het kwaliteitsverschil simpelweg te groot. Weliswaar heeft Sporting Heerlen onderweg één slippertje opgelopen (1-0 verlies bij UOW), de rest van de periode heersten de gasten. Het incasseert vooralsnog nauwelijks tegentreffers (slechts vijf) en die solide achterhoede liet ook tijdens de stadsderby nauwelijks een muisje door. Leenen: „Maar het middenveld is ons sterkste wapen. Enkele balvaardige jongens en vooral ontzettend veel loopvermogen. Daar kun je een tegenstander helemaal gek mee spelen.”

Titelkandidaat
Dat gebeurde ook in Welten, waar binnen het kwartier al een handvol kansen werden gecreëerd. De gasten richtten echter niet altijd scherp, waardoor de 0-2 ruststand nog meeviel. Direct na de thee maakten de broertjes Van Dijk aan alle spanning een einde. Ze zorgden niet alleen voor de beslissing, maar vooral voor het hoogtepunt van de dag. De fraaie dribbel en voorzet van Dylano werd door oudere broer Wesley ijskoud afgemaakt. Leenen: „Het is duidelijk dat wij voor de titel strijden. Als we dat tegen concurrent SCM opnieuw bewijzen, zijn we aardig op weg.”