Vier jaar celstraf en tbs voor moeder die dochtertje probeerde te wurgen

Print
Vier jaar celstraf en tbs voor moeder die dochtertje probeerde te wurgen

Afbeelding: iStock

Echt / Koningsbosch / Sint Joost / Susteren / Roosteren / Nieuwstadt / Aasterberg / Berkelaar / Hingen / Ophoven / Slek / MariaHoop / Baakhoven / Dieteren / Illikhoven / Vissersweert - De 26-jarige Nadia K. is door het gerechtshof in Den Bosch veroordeeld tot vier jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. Volgens het hof maakte ze zich schuldig aan poging tot doodslag toen ze in juli 2016 haar toen 3-jarige dochter probeerde te wurgen terwijl ze in een instelling voor begeleid wonen in Susteren verbleef.

De straf is fors hoger dan de straf die de rechtbank in Roermond in een eerder stadium uitsprak. Die concludeerde dat K. haar dochter weliswaar had proberen te wurgen, maar dat ze die wurgpoging uit eigen beweging ook weer had gestaakt. In juridische zin was er daarom sprake van ‘vrijwillige terugtred’. Uiteindelijk betekende dat, dat K. geen straf kreeg voor de wurgpoging. Wel kreeg ze twee jaar celstraf, waarvan een voorwaardelijk, voor het laten rondslingeren van medicijnen die haar toen 2-jarige zoontje tot zich had kunnen nemen. De rechtbank zag dit als mishandeling.

Ander oordeel
Het gerechtshof beoordeelt de zaak echter anders. Voor wat betreft het laten rondslingeren van medicijnen stelt het hof dat dit onachtzaam was, maar niet opzettelijk was gebeurd. Voor wat betreft de wurgpoging van haar dochtertje vindt het Hof niet dat er sprake was van ‘vrijwillige terugtred’. Onderzoek wees uit dat de keel van het kindje lang genoeg was dichtgeknepen dat ze dood had kunnen gaan. Dat dit niet gebeurde is volgens het Hof een wonder te noemen. Poging tot doodslag luidt het oordeel, waarvoor K. vier jaar celstraf krijgt.

Tbs
Naast de celstraf krijgt K. ook nog tbs met dwangverpleging opgelegd. K. is zwakbegaafd en heeft een borderline persoonlijkheidsstoornis. Gedurende het strafproces weigerde ze elk onderzoek. Ook aan onderzoek in het Pieter Baan Centrum werkte ze niet mee. Desondanks zegt het gerechtshof over genoeg informatie te beschikken over haar geestesgesteldheid dat K. tbs met dwangverpleging opgelegd krijgt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen