Wondzorg stukken beter: binnenkort in heel Zuid-Limburg

Print
Wondzorg stukken beter: binnenkort in heel Zuid-Limburg

Afbeelding: iStock

Heerlen / Maastricht / Itteren / Hoensbroek / Zuid-Limburg - De genezing gaat gemiddeld zes keer zo snel én het bespaart ten minste een kwart aan zorgkosten. Een initiatief in de regio Maastricht-Heuvelland om behandeling van en zorg voor mensen met open wonden te verbeteren werpt zijn vruchten af.

Het wordt nu uitgerold over de regio’s Heerlen en Sittard.

In de regio Maastricht-Heuvelland is de nieuwe manier van werken -  waarbij de wondzorg meer dan ooit wordt gestroomlijnd en de huisarts mensen sneller doorverwijst – het afgelopen jaar in de praktijk gebracht. Het Maastricht Universitair Medisch Centrum (MUMC), zorgkoepel Envida,  eerstelijns zorgorganisatie ZIO (met name huisartsen) en het wondexpertisecentrum BBeterzorg hebben hiervoor de handen ineen geslagen. Zorgverzekeraars VGZ en CZ ondersteunen het initiatief.

Vergrijzing
Het aantal mensen in Zuid-Limburg dat te maken krijgt met dit soort aandoeningen – open been, diabetische voet, decubitus, chirurgische wond – zal alleen maar groeien vanwege de vergrijzing. "Want met het stijgen van de leeftijd is de kans op het krijgen van een open wond groter", vertelt wondconsulente Eveline Jongen van BBeterzorg. 

Noodzakelijk
De nieuwe aanpak is dan ook noodzakelijk, stellen de betrokken partijen. "We hebben het nu veel beter met elkaar afgestemd. De patiënt komt veel sneller op de juiste plek voor de beste behandeling en verzorging van zijn wond", vertelt Jongen. Normaal duurt dat ongeveer tussen de 15 en 32 weken, nu nog maar 47 dagen.

De genezing gaat ook veel sneller, vult vaatchirurg Cees Wittens aan. "Normaal is dat bijna een jaar, nu twee maanden. Moet je je voorstellen wat dat betekent."

Wondzorg in cijfers
In de wondzorg in Nederland gaat jaarlijks zo’n 3,6 miljard om, bijna net zoveel als in de oncologische zorg. Alleen al het ‘open been’ (een wond op het onderbeen of enkel die niet wil genezen) slurpt ieder jaar 1 miljard aan zorgkosten op.

Zo’n 350.000 tot een half miljoen patiënten landelijk kampen met een open wond. In Zuid-Limburg zijn dat er ongeveer 30.000 mensen, dat is vijf procent van de bevolking.

Een kleine 8000 patiënten heeft te maken met complexe wonden, dat zijn wonden die niet of slecht helen. Alleen al in Maastricht-Heuvelland hebben jaarlijks zo’n 7.500 mensen last van open wonden, van wie 1750 complex. In de regio Parkstad liggen die aantallen hoger: 15.000 patiënten met wondzorg van wie 4000 complex. In Sittard en omgeving worden 2000 mensen gekweld door gecompliceerde wonden op een totaal van 7.500.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen