Rechter fluit minister terug: wél recht op vergoeding mijnschade

Print

De Domaniale Mijn Kerkrade in bedrijf. Afbeelding: De Limburger

Heerlen / Hoensbroek / Kerkrade / Eygelshoven - Het Waarborgfonds Mijnbouwschade heeft ten onrechte verzoeken van twee Kerkradenaren om vergoeding van schade aan hun woningen afgewezen omdat die verjaard zou zijn. Met deze uitspraak heeft de bestuursrechter van de rechtbank Limburg minister Eric Wiebes van Economische Zaken teruggefloten.

De minister wilde de mijnschade niet vergoeden omdat de verjaringstermijn van dertig jaar ter plekke in 1999 verstreken is. De rechter is het daar niet meer eens.

Defect
Volgens de rechter is de schade aan de woningen van de buren Hendriks en Vanhommerig aan de Marktstraat in Kerkrade een direct gevolg van een defecte afsluiting van een verticale boring verricht door de voormalige Domaniale Mijn en is dat defect mogelijk korter dan dertig jaar geleden ontstaan.

Risico
Die onzekerheid over het exacte tijdstip van het ontstaan van de schade komt volgens de bestuursrechter voor risico van het Waarborgfonds. Het Waarborgfonds Mijnschade, dat beheerd wordt door de minister, moet alsnog de schade aan de woningen vergoeden.

Reactie gedeputeerde
In een eerste reactie laat gedeputeerde Eric Geurts weten blij te zijn met de uitspraak van de rechtbank. "Eindelijk gerechtigheid”, zegt de gedeputeerde. "Voor de burgers in Zuid-Limburg ligt nu de weg open om schadevergoeding te vragen. Als zij mijnschade hebben kunnen zij een beroep doen op het landelijke Calamiteitenfonds Mijnschade. Die schade kunnen zij melden bij het onafhankelijke meldpunt dat minister Wiebes onlangs beloofde in te stellen. Dat meldpunt moet er nu snel komen.”

De minister van Economische Zaken kan nog tegen de uitspraak van de bestuursrechter in beroep gaan bij de Raad van State. Gedeputeerde Geurts hoopt dat hij dat niet doet, maar dat Wiebes zijn verantwoordelijkheid neemt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen