Dit artikel is exclusief voor jou als abonnee van De Limburger te lezen
Plus-artikelen zijn exclusief voor abonnees van De Limburger. Verder lezen?

Heer is garantie voor spektakel

Heer is garantie voor spektakel

Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht / Itteren - Promovendus Heer scoort er ook in de tweede klasse lustig op los. Tot gisteren kreeg de ploeg er echter nog meer om de oren. Door een monsterzege op hekkensluiter Simpelveld (9-1) heeft Heer plots een positief doelsaldo. De ‘nul’ houden lukte echter ook nu niet.

Zekerheid, voorspelbaarheid, bestendigheid. Dat zijn de kernwaarden waaraan een goede verdediging moet voldoen. Bij een amateurvereniging waar een voormalig prof aan het roer staat, verwacht je safety first. Bij Heer is de praktijk een tikkeltje weerbarstiger. Bij oefenmeester Edwin Hermans (veertien jaar verdediger in het betaalde voetbal en als trainer actief bij Willem II en MVV) is het houden van ‘de nul’ geen heilige graal. Al geeft de Brabander vooraf toe dat twintig tegentreffers in zes wedstrijden best veel is.

Rookgordijn
Gevraagd naar de oorzaken weigert Hermans om publiekelijk man en paard te noemen. De nuchtere oefenmeester is er hoorbaar op bedacht om het wankele zelfvertrouwen van enkele spelers niet aan te tasten en hen in bescherming te nemen. Hermans verhult de defensieve problemen dan ook in een rookgordijn van voetbalclichés. „Ik heb er echt geen verklaring voor. Als ik die had, was het probleem natuurlijk ook al lang opgelost. Het is ook geen kwestie van een positiewisseling en het probleem is opgelost.”

Hermans wisselde na twee wedstrijden wél de doelman. De eerste twee duels keepte Giovanni Wijns, maar na de 6-0 schrobbering bij De Ster nam Gianni van de Bosch, die vorig seizoen ook onder de lat stond, het over. Wijns incasseerde zeven treffers in twee duels, Van de Bosch dertien goals in vier wedstrijden. Heer heeft kortom geen keeper waarvan verdedigers weten dat het een slot op de deur is. „Het is te simpel om alleen naar de doelmannen te wijzen”, reageert Hermans. „Het gaat om een hecht verdedigend blok. Verdedigen doe je met het hele team. Dat begint bij het druk zetten van de aanvallers. Afgelopen seizoen, toen we kampioen werden, kregen we met uitzondering van de laatste acht duels ook veel treffers tegen. De oorzaken van de tegentreffers zijn ook altijd anders. Het heeft mogelijk ook te maken met onze positieve speelwijze. We proberen altijd goed en attractief te voetballen en hoog druk op de tegenstander te zetten.”

Alarmfase rood
Dat functioneert volgens de trainer echter alleen als iedereen in het team honderd procent meedoet en bij de les is. „In de tweede klasse heeft namelijk elk team zes of zeven echt goede voetballers in de gelederen. Mogelijk moeten we in deze klasse soms toch de speelwijze wat aanpassen en wat meer inzakken in plaats van steeds hoog druk te zetten als de tegenstander de bal heeft”, schetst Hermans zijn dilemma.

Heer is verdedigend ook opvallend kwetsbaar bij standaardsituaties, met kleine verdedigers en middenvelders en een veelal op de doellijn vastgeplakte keeper is het bij iedere hoge bal alarmfase rood. „We kunnen onze verdedigers helaas niet een kop groter maken. We moeten het doen met de lengte die we hebben. Daarbij, de ene keer verdedigen we slecht bij standaardsituaties, dan weer geven we te veel ruimte achter de defensie weg, of zijn we te nonchalant. De oorzaken van de tegentreffers verschillen steeds.”

Math van den Boorn, topverdediger in Heers meest succesvolle voetbaljaren van 1974 tot 1978 en tegenwoordig lid van het technische hart van de Maastrichtse vereniging, is stelliger. „Met Rico van de Ven die zijn kruisband afscheurde tijdens het derde bekerduel in de voorbereiding missen we onze beste en sterkste verdediger. Zijn absentie is echt een gemis. Daarbij ontbrak ook aanvoerder Kevin van de Klundert een aantal weken vanwege vakantie. En doelman Van de Bosch speelde de eerste wedstrijden niet, omdat hij in de voorbereiding te weinig had getraind.”

Eén goal meer
De doelman, die tegen Simpelveld zichtbaar en hoorbaar gretig was om voor het eerst dit seizoen de nul te houden, zag die doelstelling ook gisteren weer in rook opgaan na een onnodige overtreding van Van de Klundert op Jordy Stoffelen. En dat bij een 4-0 stand. De Heer-keeper kreeg nog een hand tegen de pingel van Quint Vroomen, maar het was onvoldoende om een hernieuwde tegentreffer te verijdelen. „Natuurlijk had ik vandaag graag mijn doel schoon gehouden, maar het is voor mij geen obsessie. Zolang onze spitsen maar één goal meer scoren, ben ik meer dan tevreden”, glimlachte Van de Bosch.