Advocaat bedreigde Asia Bibi naar Nederland gevlucht

Print
Advocaat bedreigde Asia Bibi naar Nederland gevlucht

Saif-ul-Malook verlaat onder politiebegeleiding het gerechtshof in Pakistan. De advocaat van Asia Bibi is inmiddels naar Nederland gevlucht. Afbeelding: AFP

De advocaat van Asia Bibi, de vrouw die onlangs door het hooggerechtshof in Pakistan is vrijgesproken van godslastering, is naar Nederland gevlucht. Saif-ul-Malook heeft vrijdag Pakistan verlaten. Dat meldt de stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) die hem sinds zaterdag onderdak biedt.

Saif-ul-Malook geeft maandagmiddag op een persbijeenkomst in Den Haag tekst en uitleg en zal zijn visie geven op de ontwikkelingen in de zaak van de vrouw. Directeur Jan Dirk van Nifterik van HVC geeft een toelichting.
Bibi zat zo'n acht jaar in een dodencel omdat ze de profeet Mohammed zou hebben beledigd tijdens een ruzie met dorpsgenoten. Ashiq Masih, de man van Asia Bibi, heeft in het Verenigd Koninkrijk politiek asiel aangevraagd. Bibi wordt in haar land met de dood bedreigd door extremistische moslims. 

Protesten
Deze radicale moslims zijn aanhangers van de TLP-partij. Deze groepering wakkerde de afgelopen weken de protesten aan. Om de demonstraties niet verder uit de hand te laten lopen, beloofde de Pakistaanse overheid dat TLP een petitie mag indienen tegen het besluit van het hooggerechtshof. Het is niet bekend of Asia Bibi nog in Pakistan verblijft. 

Regeringspartijen CDA, ChristenUnie en D66 stellen voor om haar tijdelijk in Nederland op te vangen.