Maastricht stelt milieuzone jaar uit

Print
Maastricht stelt milieuzone jaar uit

Auto met Duitse milieusticker in Maastrichtse binnenstad. Afbeelding: De Limburger/Ermindo Armino

Maastricht / Itteren - Definitief geen stickers op auto’s, maar camerabewaking. Om die reden stelt Maastricht de milieuzone een jaar uit.

In maart van dit jaar besloot de gemeenteraad van Maastricht tot een milieuzone voor oude benzine- en dieselauto’s. Door een milieusticker zoals in Aken te verplichten zouden vervuilende voertuigen geweerd worden uit de binnenstad, inclusief de singels. Dat was bovendien een redelijk eenvoudige en goedkope methode.

Domper
Begin juli kwam een domper. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven vond het verbieden van benzine-auto’s ‘geen meerwaarde’ hebben. Bovendien wil ze een uniforme handhaving in heel Nederland. Niet met stickers, maar via cameratoezicht. Dit holt het Maastrichtse model aardig uit en het zadelt de gemeente op met veel extra kosten. 

Optimistisch
Toch blijft wethouder Gert-Jan Krabbendam optimistisch door te stellen dat de staatssecretaris de Maastrichtse aanpak ‘bijna volledig’ overneemt. Cruciaal daarbij is de eis van Maastricht dat ook tegen buitenlandse vervuilende auto’s opgetreden moet kunnen worden. De staatssecretaris overlegt hierover met Duitsland en België, maar het resultaat is zeer ongewis. 

Door alle complicaties stelt Maastricht de invoering van de milieuzone een jaar uit, tot 1 januari 2020. Op dat moment voert Nederland uniforme bebording in. Mocht Van Veldhoven dan nog geen akkoord bereikt hebben met de buurlanden, dan wil Maastricht dat ze met vervangende oplossingen komt. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen