Rechtbank wijst bezwaren tegen exploitatie groeve Spaubeek af

Print
Rechtbank wijst bezwaren tegen exploitatie groeve Spaubeek af

Afbeelding: Mitchell Giebels

Spaubeek - Bezwaren van omwonenden tegen de milieuvergunning voor zandwinning door de firma Bruls in Spaubeek zijn door de rechtbank in Roermond ongegrond verklaard. De vergunning die de gemeente Beek in 2017 voor exploitatie van de groeve heeft verleend blijft daardoor in stand.

Bewoners van de Dorpsstraat en Op het Broek hadden onder meer geklaagd over geluidhinder en overlast door stof en trillingen van vrachtverkeer.

De rechtbank stelt dat milieuhinder van dat verkeer niet aan de groeve toegerekend kan worden als het in het gewone verkeer is opgegaan. Daardoor kan in de vergunning niets geregeld worden voor de meeste omwonenden die op behoorlijke afstand van de groeve wonen en er overlast van zeggen te ondervinden. Ze eisten voor de rechtbank vergoeding van schoonmaakkosten en toonden zich ongerust over hun gezondheid vanwege het inademen van fijnstof.

Al met al ziet de rechtbank geen reden de aan Bruls verleende vergunning te weigeren of daar meer voorschriften aan te verbinden dan de gemeente Beek al gedaan heeft. 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen