Verzet tegen langer winkelen in Peel en Maas

Print
Verzet tegen langer winkelen in Peel en Maas

Archieffoto. Afbeelding: Jürgen Mols

Meijel / Panningen / Koningslust / Grashoek / Egchel / Helden / Maasbree / Kessel / Beringe / Baarlo / Kesseleik / Noord-Limburg - Winkeliers in de kleine kernen van Peel en Maas zien ruimere winkeltijden op zon- en feestdagen niet zitten.

Het verzoek om de winkel langer open te mogen houden, komt van  de Jumbo in Panningen. Nu mogen winkels in de gemeente op de zon- en feestdagen open zijn van tien uur in de ochtend tot vijf uur ’s middags.

Het college van B en W gaat de gemeenteraad vragen de verordening winkeltijden zo aan te passen dat er straks van negen uur ’s morgens tot acht uur ’s avonds gewinkeld kan worden. De uitzondering voor de warme bakker blijft. Die mag al om acht uur ’s morgens de deur openen.

Werkgelegenheid
Volgens Peel en Maas biedt de verruiming kansen voor winkeliers, wordt hun concurrentiepositie vergroot en is langer winkelen ook goed voor de werkgelegenheid. Peel en Maas vindt ook dat er met de verruiming beter wordt aangesloten bij bijvoorbeeld buurgemeente Leudal, waar de winkels op zon- en feestdagen van acht in de ochtend tot acht uur in de avond open mogen zijn.

De Plus in Helden en de Retailgroep Peel en Maas zien de stap naar langer open niet zitten. De Retailgroep  behartigt de belangen van ondernemers en winkeliers in ­Meijel, Kessel, Baarlo, Maasbree, Helden-Dorp en Kessel. Jan Linders, AH, centrummanagement en winkeliersvereniging Panningen steunen de verruiming net als de Jumbo’s in Maasbree en Meijel.

Kleine ondernemers
Harold Stemkens is bestuurslid van de Retailgroep  en voorzitter van winkeliersvereniging Maasbree. "Wat er nu is, is genoeg voor de ondernemers in de kleine kernen.” Stemkens  vreest dat vooral de omzet van de supermarkten omhoog zal gaan ten koste van kleine ondernemers in de dorpen. En hij gelooft niet dat er nu één consument op zondag naar Leudal rijdt, omdat daar de winkels langer open zijn.

Overigens zijn winkeliers niet verplicht hun zaak op zon- en feestdagen langer te openen, laat staan op die dagen überhaupt de winkeldeur van het slot te halen. Net als nu blijft het verboden op deze dagen te laden en te lossen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →