Vernielde knoop van kunstenaar Tajiri keert terug

Print
Vernielde knoop van kunstenaar Tajiri keert terug

Het vernielde kunstwerk van Tajiri. Afbeelding: Archieffoto Mara van den Oetelaar

Baarlo / Noord-Limburg - Het vorig jaar op vrijdag de dertiende oktober vernielde kunstwerk van Tajiri in Baarlo keert terug. Bij voorkeur op de oude plek, op de dijk die het dorp beschermt tegen hoogwater.

Het bijna tien meter brede kunstwerk Overhand Temple Knot werd vorig jaar vernield. Een kraanwagen reed de knoop uit het kunstwerk van de wereldberoemde kunstenaar Shinkichi Tajiri (1923-2009).

Aansprakelijk
De gemeente Peel en Maas sloeg als eigenaar de knoop en overige delen van het gietijzeren kunstwerk op en stelde het kraanbedrijf aansprakelijk voor de schade. Die aansprakelijkheid is nu na lang onderhandelen door het bedrijf geaccepteerd. Een schade-expert heeft de schade berekend. Hoe groot die is, wil de gemeente niet bekendmaken.

Er vindt overleg plaats over terugplaatsing, bij voorkeur op de oude plek. De dochter van Tajiri, Giotta, is van alles op de hoogte, meldt een woordvoerster. De vraag is echter of de dijk op de huidige plek blijft liggen. Het Waterschap Limburg is overal langs de Maas bezig met het verhogen en verleggen van oude dijken.

Geschenk
Mocht de ‘dijkknoop’ niet op de oude plek terug kunnen keren, dan wordt gezocht naar een alternatieve locatie in Baarlo. Tussen 1991 en 1997 werd het kunstwerk samen met vijf andere kunstknopen van Tajiri in het dorp geplaatst. Zij vormen samen een knopenroute. Tajiri schonk de kunstwerken destijds aan Baarlo, waar hij vanaf de jaren zestig tot aan zijn dood woonde en werkte in Kasteel Scheres.

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen