Omwonenden wakeboardbaan Maasplas Roermond zijn overlast zat

Print
Omwonenden wakeboardbaan Maasplas Roermond zijn overlast zat

Wakeboarders in actie. Op de achtergrond het paviljoen. Afbeelding: Perry Houkes

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde / Midden-Limburg - Gestage ‘klappen’ op het water. Dat horen buren van de wakeboardbaan in de Roermondse Noorderplas als ze buiten zitten. Ze zetten hun strijd voort om het paviljoen verplaatst te krijgen. De volgende stap is de rechter.

Maakt de wakeboardbaan in de Noorderplas in Roermond  te veel geluid? Over die vraag zal de rechtbank - een datum staat nog niet vast - zich moeten buigen.

Akoestisch rapport
Een aantal omwonenden is naar de bestuursrechter in Roermond gestapt om de vergunning aan te vechten.  Volgens hen is er ten onrechte geen akoestisch rapport gemaakt. In de vergunning neemt de gemeente de argumentatie over uit de door recreatieondernemer Perrey Houkes aangeleverde rapporten dat de wakeboardbaan nauwelijks geluid produceert en dat stemgeluid van het nabijgelegen dagstrand overheersend is. 

De bewoners bestrijden dat.  Zij hebben zelf adviesbureau De Haan - hetzelfde als destijds in de rechtszaak rond Solar - in de arm genomen,  dat tot een heel andere conclusie komt. De Haan constateert na onderzoek dat een groot deel van de geluidsoverlast te wijten is aan de ‘klap’ die klinkt als wakeboarders over de schansen in het parcours springen.

Die schansen -  negen stuks - worden nergens in de vergunningen genoemd. Daarin gaat het louter over de motor die het kabelsysteem in beweging zet ("nauwelijks hoorbaar”) en het geluid van wakeboards op het water dat "niet dominant is” ten opzicht van het motorgeluid.

Geluidsgrenswaarden
Het adviesbureau heeft in september metingen verricht en komt tot de conclusie dat ‘Beaver Creek Wake Park’, zoals het wakeboardcentrum is gedoopt, de geluidsgrenswaarden overschrijdt zoals die gelden volgens het Activiteitenbesluit Milieubeheer.

Daarnaast ligt de wakeboardbaan volgens de omwonenden dichter bij de woningen dan op de tekening bij de vergunning is aangegeven. De commissie beroep- en bezwaarschriften stelde eerder de gemeente in het gelijk, maar toen was het rapport van De Haan er nog niet.

Onzin
De bezwaarmakers hebben bij de gemeente ook een handhavingsverzoek ingediend voor zowel afwijkingen in de vergunning als het feit dat Houkes verzuimd zou hebben containers op te oever weg te halen voor 1 november. Volgens de recreatieondernemer heeft hij wel al dingen weggehaald en heeft hij voor de containers nog de tijd tot 15 november.  De klachten over geluidsoverlast betitelt hij als "onzin.”  "Die wakeboardbaan hoor je niet.”

Bij de gemeente kon maandag niemand een reactie geven.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →