Buurt staakt strijd hotelplan Geleen: 'We zijn met een achterstand begonnen'

Print
Buurt staakt strijd hotelplan Geleen: 'We zijn met een achterstand begonnen'

Afbeelding: Bastion Hotel

Born / Buchten / Holtum / Papenhoven / Obbicht / Grevenbicht / Sittard / Limbricht / Einighausen / Guttecoven / Munstergeleen / Geleen / Graetheide / Windraak / Zuid-Limburg - Omwonenden vechten de vergunning voor het Bastion Hotel in Geleen niet aan. Het mandaat van het college van B en W om zelf te besluiten over dit soort bouwplannen, die gevoelig liggen, komt onder de loep.

Een groep van vijftien omwonenden van het Bas­tion Hotel in Geleen ziet af van juridische stappen tegen de bouw van een nieuw hotelpand aldaar. Een woordvoerder laat namens de bezwaarmakers weten dat er in de buurt te weinig animo is om geld en energie te steken in een (lange) juridische procedure tot aan de Raad van State. Ook al omdat de kans op succes op voorhand door hen niet groot wordt ingeschat.

Burgemeester en Wethouders hebben vorige week de vergunning verleend voor een nieuw, acht bouwlagen hoog hotel met 91 kamers, dat het oude Bastion Hotel (met 45 kamers) moet vervangen.

De vergunning is per direct van kracht geworden, zodat aannemer Smeets Bouw voor het invallen van de winter de fundering kan aanleggen.

Hoogte
Vooral de hoogte van het nieuwe hotel (29,5 meter) zit met name bewoners aan de Jos Klijnenlaan dwars. "Per toeval ontdekte iemand in de straat het plan tussen de bekendmakingen van de gemeente”, zegt de woordvoerder. "We zijn met een achterstand begonnen”, zegt ze over de strijd tegen het plan.

De afgelopen maanden is door het college alsnog met de bezwaarmakers gesproken en is ‘het gevoelen van de raad’ in kaart gebracht.

Onder meer de grootste oppositiepartij, het CDA, drong aan op het herzien van het ontwerp, zodat het hotel lager wordt. Maar het college vindt dat de overlast voor de buurt beperkt is, terwijl een dergelijke aanpassing Bastion Hotels veel geld zou kosten.

De omwonenden begrijpen niet dat B en W mandaat hebben om zelf over de vergunning te beslissen, ondanks de kritiek vanuit de gemeenteraad. "We begrijpen dat de raad nu wil dat het mandaat van het college tegen het licht wordt gehouden. Dat lijkt me heel gezond”, klinkt het vanuit de buurt. De raad heeft het college in 2010 gemandateerd en wil de werking daarvan nu evalueren.

Belofte
Nabij de bouwlocatie gevestigde ­ondernemers en bewoners worden maandagavond bijgepraat over de bouwwerkzaamheden. De gemeente belooft dat omwonenden worden geïnformeerd, mocht Bastion Hotels zendmasten op het nieuwe hotel willen plaatsen.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →