ING mag YinYang niet de deur wijzen

Print
ING mag YinYang niet de deur wijzen

Afbeelding: Archieffoto John Peters

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Herten / Ool / Asselt / Boukoul / Einde - ING moet zijn bankrelatie met de Roermondse saunaclub YinYang voortzetten. Dat oordeelt de rechtbank Amsterdam in een kort geding.

ING wilde de bankrelatie met Yin Yang opzeggen naar aanleiding van de grootschalige politie-inval die in november 2016 in de saunaclub plaatsvond. Dat gebeurde omdat het Openbaar Ministerie de club aan de Roermondse Heinsbergerweg op de korrel had voor onder meer witwaspraktijken.

In eerdere juridische procedures kreeg de bank het gerechtshof in Amsterdam aan zijn zijde. De bankrelatie mocht worden opgezegd omdat, kort gezegd, ING niet voldoende kon controleren waar het contante geld dat in YinYang door bezoekers werd betaald vandaan kwam. De bank zou zo onvoldoende kunnen controleren of van zijn rekeningen misbruik gemaakt zou worden.

Schikking
Eerder dit jaar is de strafzaak tegen Yin­Yang geseponeerd, omdat volgens justitie niet is gebleken dat rekeningen van de saunaclub oneigenlijk gebruikt werden. Twee leidinggevenden kwamen een schikking overeen voor het zonder vergunning omwisselen van 50 eurobiljetten in coupures van 200 en 500 euro voor de aankoop van een huis op Aruba door een kennis.

Lees ook: Saunaclub YinYang in Roermond niet vervolgd

YinYang spande onlangs een kort geding aan en eiste dat ING de bankrelatie zou voortzetten. De rechtbank in Amsterdam geeft Yin­Yang nu gelijk. Volgens de rechter is er met het eindigen van de strafzaak tegen YinYang en door het bedrijf genomen maatregelen geen reputatie- en integriteitsrisico voor de bank meer. Zo heeft de saunaclub inmiddels het beleid dat geen biljetten van 200 en 500 euro worden geaccepteerd en geldt een anti-witwasprotocol. Als iemand entree betaalt voor meer dan vijf personen, meer dan 300 euro, kan hem om identificatie en naar de herkomst van het geld worden gevraagd.

Grondiger
"We zijn tevreden met de uitspraak", laat advocaat Lex Berndsen van de saunaclub weten. "De rechter oordeelt in dit geval dat het belang van YinYang om aan het betalingsverkeer te kunnen deelnemen prevaleert. Daarbij komt dat het financieel onderzoek door justitie een stuk grondiger is geweest dan het eigen onderzoek van de bank en dat daarbij dus geen misstanden zijn geconstateerd.”

De uitspraak is voor YinYang van belang omdat geen enkele andere bank de saunaclub als klant wilde hebben. Of ING in beroep gaat tegen de uitspraak is nog onbekend.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →