Tegenvallers slaan stevig gat in begroting Meerssen

Print
Tegenvallers slaan stevig gat in begroting Meerssen

Afbeelding: iStock

Meerssen / Maastricht / Itteren / Zuid-Limburg - De gemeente Meerssen vult vacatures bij de ambtelijke organisatie niet in. Op die manier probeert het college een forse, onverwachte financiële tegenvaller op te vangen.

Het gaat volgens wethouder Jan Gulikers van financiën om vijf tot zes volledige arbeidsplaatsen. "Als die onbezet blijven, zal dat zeker gevolgen hebben voor ons beleid”, zegt hij. "Wellicht zullen we bepaalde ambities die we hebben verwoord in ons collegeprogramma alsnog moeten schrappen.”

De gemeenteraad van Meerssen buigt zich dinsdag over de begroting voor volgend jaar. In principe was die sluitend. Maar twee tegenvallers slaan op de valreep een flink gat in die begroting: Meerssen krijgt minder geld van het Rijk en de gemeente moet bovendien meer reserveren voor het onderhoud van wegen.

Gemeentefonds
De uitkering uit het Gemeentefonds valt voor Meerssen ruim drie ton ­lager uit dan was verwacht. "En dat is op een totale begroting van vier miljoen een flink bedrag”, benadrukt Gulikers. "Dat poets je echt niet zomaar even weg.”

Het onderhoudsfonds voor wegen moet de komende jaren worden aangevuld met telkens twee ton. "We wisten dat er waarschijnlijk geld bij zou moeten”, zegt de wethouder. "Daar had de provincie ons vorig jaar al op gewezen. Maar nu is duidelijk om welk bedrag het gaat, en ook dat is niet misselijk.”

Het betekent dat de gemeente nu een half miljoen euro extra moet zien te vinden om de begroting toch nog sluitend te maken. Gulikers wil niet tornen aan de afgesproken ­verlaging van de onroerendezaak­belasting: "Dat hebben we de inwoners beloofd.”

Vacaturestop
Het college kiest in principe voor een vacaturestop bij de eigen organisatie. Dat past ook bij de discussie over de toekomst van de gemeente, vindt Gulikers.

Meerssen onderzoekt de mogelijkheden om verder te gaan als regiegemeente, waarbij de ambtenaren worden onder­gebracht bij buurgemeente Maastricht. Met dat perspectief voor ogen is het wellicht niet verstandig om nu nieuwe medewerkers aan te nemen, oordeelt het college.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →