VVD wil nieuwe kerncentrales om klimaatdoelen te halen

Print
VVD wil nieuwe kerncentrales om klimaatdoelen te halen

Nederland heeft nu één kerncentrale: in Borssele. Afbeelding: ANP

Om de klimaatdoelen te halen, moeten er zo snel mogelijk nieuwe kerncentrales gebouwd worden in Nederland. Dat zei VVD-fractievoorzitter Dijkhoff maandagavond in Nieuwsuur.

Nieuwe kerncentrales zijn volgens Dijkhoff de beste manier om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen. Kernenergie is relatief schoon: er komt geen CO2 bij vrij, maar wel radioactief afval.

"Ik zie niet hoe je de doelen haalt zonder kernenergie”, zegt Dijkhoff. "Dus wat mij betreft gaan we snel beginnen met bouwen.” 

Klimaatakkoord
Nog voor het einde van dit jaar wil het kabinet met het bedrijfsleven en maatschappelijk organisaties tot een Klimaatakkoord komen. Daarin worden afspraken gemaakt over de halvering van de broeikasgasuitstoot in 2030, die nodig is om verdere opwarming van de aarde te voorkomen. 

Kernenergie
In de voorlopige versie van het Nederlandse Klimaatakkoord komt het woord kernenergie niet voor. Dijkhoff wil dat daar verandering in komt. "Ik hoop dat we er rationeel naar kijken en niet op basis van achterhaalde beelden uit de jaren tachtig.”

 

Coalitiepartners D66 en ChristenUnie zien daar niets in, volgens Nieuwsuur. Ook GroenLinks-leider Jesse Klaver reageert sceptisch. ,,Die tweede kerncentrale komt er niet”, zegt hij op Twitter.