Spotten met de vijand

Print
Spotten met de vijand

Afbeelding: VIA Leudal

Heythuysen - Tijdens zijn studie naar WOI verzamelde Cees Verhagen honderden ansichtkaarten en prenten over deze oorlog. Aan de hand van een aantal uitgeselecteerde prenten uit zijn verzameling verzorgt hij op maandag 12 november de lezing ‘Spotten met de vijand’.

Spotprenten en cartoons geven de historicus een inkijk hoe men over de vijand dacht of moest gaan denken en het is bijzonder historisch bronnenmateriaal. De kracht van propaganda/reclame ligt in het kunnen beïnvloeden van de kijker of lezer en ontwikkelde zich tijdens de Eerste Wereldoorlog tot een belangrijk oorlogswapen. Alle partijen, die aan de Eerste Wereldoorlog deelnamen, maakten er gebruik van. Van persvrijheid was geen sprake. Door deze ansichtkaarten kon men het thuisfront beïnvloeden. De lezing vindt plaats in de zaal van De Tump in Heythuysen, aanvang 19.30 uur, en is voor iedereen toegankelijk. De entree bedraagt € 1,50. Leden van Heemkunde Heitse hebben gratis toegang.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →