Hoogleraar noemt 33.000 doden door superbacterie ‘zorgwekkend’

Print
Hoogleraar noemt 33.000 doden door superbacterie ‘zorgwekkend’

Afbeelding: Archieffoto/Lex van Lieshout

Ieder jaar sterven 33.000 mensen in Europa door een zogeheten superbacterie die resistent is tegen meerdere soorten antibiotica. Het Europese Centrum voor Ziektepreventie en Controle (ECDC) meldt dat de ziektes die mensen door de bacteriën krijgen vergelijkbaar zijn met de griep, tbc en hiv samen.

Het onderzoek van het ECDC is maandag gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet. Uit het onderzoek van het ECDC blijkt dat zeker 75 procent van de mensen die besmet wordt door een dergelijke superbacterie, de infectie oploopt in het ziekenhuis. Volgens specialisten is zeker 70 procent van de bacteriën al resistent tegen in ieder geval één veelgebruikt antibioticum.

Sommige bacteriën zijn volgens het onderzoek al bestand tegen de allerzwaarste antibiotica. Die middelen werden alleen toegediend als allerlaatste redmiddel, als de rest niet werkte. Dat betekent dat sommige infecties niet meer behandeld kunnen worden. Het ECDC denkt dat dit probleem alleen aangepakt kan worden als er een oplossing komt voor heel Europa.

‘Zorgwekkend’
Medeauteur Mirjam Kretzschmar, hoogleraar Dynamiek van Infectieziekten in het UMC Utrecht, beschrijft dat de sterfte in Europa sterk is toegenomen sinds 2007. De professor noemt het ‘zorgwekkend’ dat 39 procent van de ziektelast wordt veroorzaakt door infecties met bacteriën die resistent zijn tegen bepaalde soorten antibiotica die vaak ingezet worden als laatste redmiddel (carbapenems en colistine). "Dit is zorgwekkend omdat deze antibiotica de laatste beschikbare behandelingsopties zijn wanneer meer gangbare antibiotica niet hebben gewerkt." Het is volgens haar dan ‘uiterst moeilijk of zelfs onmogelijk om infecties te behandelen’. 

 

De Utrechtse prof, die ook chief science officer mathematical disease modelling is bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), benadrukt dat de ‘ziektelast sterk verschilt van land tot land’. "In met name de mediterrane landen is sprake van een grote ziektelast." Vooral Italië en Griekenland scoren slecht. Kretzschmar: "Nederland doet het goed.’’ 

De dood
Australische onderzoekers hebben eerder dit jaar een ‘superbacterie’ ontdekt die bestand is tegen álle bekende soorten antibiotica. De veelvoorkomende huidbacterie, genaamd ‘staphylococcus epidermidis’, is in álle landen om ons heen al gesignaleerd. Bij verzwakte mensen kan die ernstige infecties veroorzaken en in sommige gevallen zelfs leiden tot de dood. 

Die bacterie werd als eerste in Australië waargenomen, maar inmiddels hebben veel meer landen ermee te kampen. In alle ons omringende landen is de superbacterie inmiddels gesignaleerd, in het zuidoosten van Engeland, in het Duitse Noordrijn-Westfalen en ook bij onze zuiderburen in België. Verder is de bacterie in Oostenrijk, Denemarken, Frankrijk, Ierland, het Verenigd Koninkrijk en de VS gevonden.

Onwaarschijnlijk
Hoogleraar medische microbiologie van de Rijksuniversiteit Groningen, Alex Friedrich verklaarde toen: "Het lijkt mij heel onwaarschijnlijk dat we die bacterie hier niet zouden hebben. Wij zijn geen eiland, dus ik ga er vanuit dat we die in Nederland gaan vinden of al hebben gevonden." Het afdelingshoofd van het UMCG onderzoekt de stammen die zij in het laboratorium in de vriezer hebben op de aanwezigheid van de superbacterie, die niet makkelijk te ontdekken is.

"Dat deze bacterie zich niet alleen landelijk maar ook internationaal heeft verspreid, geeft aan dat er een wereldwijde epidemie gaande is’’, legt de van oorsprong Duitse wetenschapper Friedrich uit. Tot nu toe werd gedacht dat de twee belangrijkste antibiotica nog steeds kunnen worden ingezet tegen dit type huidbacterie. "Die twee antibiotica werken normaal levensreddend’’, verklaart Friedrich. "Het scenario dat de antibiotica niet normaal werken, is echt een bedreiging voor de patiëntenzorg.’’