Wurging Portugees Amstenrade staat op film

Print
Wurging Portugees Amstenrade staat op film

Afbeelding: ANP Xtra

Amstenrade / Zuid-Limburg - De dood van de Portugese stratenmaker Mauro Gonçalves eind juli in Amstenrade is volledig gefilmd. Daarop is te zien hoe zijn vriend, de 24-jarige verdachte Daniel S. hem in een wurggreep neemt en Gonçalves spartelt en na een korte doodsstrijd sterft.

"Een schokkende filmpje”, vindt advocaat Theo Boumans van S., die zich verzet tegen de vertoning en verstrekking van de beelden. "Je ziet hoe iemand overlijdt. Het kan nogal wat emoties oproepen. Dat voegt niets toe aan het debat.”

Onderzoek
De beelden worden nog niet vrijgeven omdat het onderzoek nog loopt, zo besliste de rechtbank dinsdagochtend tijdens de eerste pro-formazitting waar de 24-jarige S. verscheen. S. wordt verdacht van doodslag, aanvankelijk is hem moord ten laste gelegd. Noodweer, concludeert Boumans op grond van wat hij tot nu toe weet. Dat gaf S. zelf ook aan toen hij het laatste woord kreeg: "Ik heb spijt van wat er is gebeurd. Maar als ik me niet had verdedigd, was ik zelf slachtoffer geweest.”

S. en Gonçalves zaten met twee andere Portugese seizoensarbeiders in een gehuurde boerderij aan de Oudestraat in Amstenrade. Naar verluidt hadden de twee ruzie om een vrouw. S. werd door zijn vriend in een hoek gedreven. Volgens zijn advocaat is hij zo ook op het filmpje te zien, zittend in een hoek. Opmerkelijk is dat een van de anderen filmt als S. het latere slachtoffer begint te wurgen.

Incident
Volgens officier van justitie Georges van den Eshof zijn de man die het voorval filmt en de vierde, die op dat moment net uit de douche kwam, op dit moment medeverdachten, omdat ze niet hebben ingegrepen toen Gonçalves stierf. Of hij de vervolging van de twee ook doorzet, is nog niet bekend. Theo Boumans stelt dat geen van de drie in de gaten had dat de man dood was. Na het incident is zijn cliënt nog boodschappen gaan doen in Amstenrade.

De voorlopige hechtenis van S. wordt niet opgeheven. Wel wordt bekeken of Gonçalves een strafblad had, zoals Boumans heeft verzocht.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →