Wurging Portugees Amstenrade staat op film

Print
Wurging Portugees Amstenrade staat op film

Afbeelding: ANP Xtra

Amstenrade / Zuid-Limburg - De dood van de Portugese stratenmaker Mauro Gonçalves eind juli in Amstenrade is volledig gefilmd. Daarop is te zien hoe zijn vriend, de 24-jarige verdachte Daniel S. hem in een wurggreep neemt en Gonçalves spartelt en na een korte doodsstrijd sterft.

"Een schokkende filmpje”, vindt advocaat Theo Boumans van S., die zich verzet tegen de vertoning en verstrekking van de beelden. "Je ziet hoe iemand overlijdt. Het kan nogal wat emoties oproepen. Dat voegt niets toe aan het debat.”

Onderzoek
De beelden worden nog niet vrijgeven omdat het onderzoek nog loopt, zo besliste de rechtbank dinsdagochtend tijdens de eerste pro-formazitting waar de 24-jarige S. verscheen. S. wordt verdacht van doodslag, aanvankelijk is hem moord ten laste gelegd. Noodweer, concludeert Boumans op grond van wat hij tot nu toe weet. Dat gaf S. zelf ook aan toen hij het laatste woord kreeg: "Ik heb spijt van wat er is gebeurd. Maar als ik me niet had verdedigd, was ik zelf slachtoffer geweest.”

S. en Gonçalves zaten met twee andere Portugese seizoensarbeiders in een gehuurde boerderij aan de Oudestraat in Amstenrade. Naar verluidt hadden de twee ruzie om een vrouw. S. werd door zijn vriend in een hoek gedreven. Volgens zijn advocaat is hij zo ook op het filmpje te zien, zittend in een hoek. Opmerkelijk is dat een van de anderen filmt als S. het latere slachtoffer begint te wurgen.

Incident
Volgens officier van justitie Georges van den Eshof zijn de man die het voorval filmt en de vierde, die op dat moment net uit de douche kwam, op dit moment medeverdachten, omdat ze niet hebben ingegrepen toen Gonçalves stierf. Of hij de vervolging van de twee ook doorzet, is nog niet bekend. Theo Boumans stelt dat geen van de drie in de gaten had dat de man dood was. Na het incident is zijn cliënt nog boodschappen gaan doen in Amstenrade.

De voorlopige hechtenis van S. wordt niet opgeheven. Wel wordt bekeken of Gonçalves een strafblad had, zoals Boumans heeft verzocht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen