Erdogan: Turkije lapt nieuwe sancties VS tegen Iran aan de laars

Print
Erdogan: Turkije lapt nieuwe sancties VS tegen Iran aan de laars

Afbeelding: AFP

Turkije is niet van plan zich te houden aan de hernieuwde sancties die de Verenigde Staten hebben getroffen tegen Iran. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan gezegd in het parlement. Hij vindt de maatregelen van Washington gevaarlijk voor de stabiliteit in de wereld.

"We willen niet leven in een imperialistische wereld. Deze zaken zullen aan de orde komen tijdens de top in Parijs'', aldus Erdogan, vooruitkijkend naar het vredesforum dat zondag, honderd jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog, in de Franse hoofdstad begint.

De regering-Trump stapte eerder dit jaar uit het akkoord dat de grote mogendheden met Iran sloten over het nucleaire programma van de islamitische republiek. Belangrijke klanten mogen voorlopig nog wel Iraanse olie importeren. China heeft toestemming de komende zes maanden 360.000 vaten per dag te kopen.

Erdogan is het te doen om 10 miljard kubieke meter aardgas. "We kunnen onze mensen niet laten doodvriezen”, zegt de Turkse president in reactie op de Amerikaanse sancties die gisteren van kracht werden. "Het zijn sancties die erop gericht zijn het mondiale evenwicht te verstoren, die kunnen we niet accepteren.”

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →