Eindhovense piloten Ryanair zitten thuis, onzekerheid duurt voort

Print
Eindhovense piloten Ryanair zitten thuis, onzekerheid duurt voort

Afbeelding: AFP

Van de 49 Ryanair-piloten die gestationeerd zijn in Eindhoven heeft geen enkele alsnog ingestemd met een overplaatsing naar een andere luchthaven. "De mensen zitten nu thuis”, zegt woordvoerder Joost van Doesburg van de pilotenvakbond VNV (Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers).

Als reactie op de uitspraak in kort geding dat Ryanair zijn Eindhovense piloten niet kan dwingen tot overplaatsing én hen moet doorbetalen, kwam de luchtvaartmaatschappij met het aanbod dat zij alsnog konden kiezen voor een vrijwillige overplaatsing. Zo niet, dan zou Ryanair ontslag voor hen aanvragen. Een absurd voorstel dat de rechterlijke uitspraak negeert, vindt Van Doesburg. De bond adviseerde zijn leden om er niet op in te gaan. 

Onzekerheid
Ondertussen blijft de onzekerheid onder de medewerkers voortbestaan. Onder de 48 in Eindhoven werkende piloten, aangesloten bij VNV, zijn dertien zzp’ers, die alleen voor Ryanair hebben gevlogen. Van Doesburg: "Schijnzelfstandigen zonder arbeidscontract, die er elk moment van de dag uit kunnen vliegen. Dan is er een tweede groep -co-piloten- die in hun proefperiode zitten. Ook zij kunnen zonder opgaaf van reden naar huis gestuurd worden.”

Rechter
De overige zestien zijn gezagvoerders en co-piloten. "Zij durfden het aan om een kort geding te starten tegen hun werkgever en zitten nu thuis op de bank", zegt de vakbondsman. De rechter besliste vorige week dat de piloten doorbetaald moeten krijgen, ook na de sluiting van de basis op Eindhoven Airport. Als Ryanair hier geen gevolg aan geeft, riskeert ze een dwangsom van 250.000 euro per overtreding. "Het is afwachten wat Ryanair gaat doen; de mensen betalen op 28 november of ondertussen ontslag voor hen aanvragen. Daar zijn we ons nu tegen aan het wapenen”, aldus Van Doesburg, die een nieuwe gang naar de rechter niet uitsluit. 

Van het cabinepersoneel van Ryanair -98 medewerkers- heeft een-derde uiteindelijk gekozen voor overplaatsing.