Politie kraakt versleutelde chatdienst criminelen

Print
De politie heeft een versleutelde chatdienst gekraakt waarmee criminelen dachten dat ze ongezien met elkaar konden chatten. Rechercheurs konden live meekijken in de dienst. Dankzij 265.000 chatberichten zijn veel mensen opgepakt, melden de politie en het Openbaar Ministerie.

In totaal zijn er meer dan honderd verdachten in beeld, maar die zijn nog niet allemaal aangehouden.

Represailles
Het kraken van de versleutelde dienst wordt nu naar buiten gebracht, omdat criminelen elkaar begonnen te wantrouwen. "Dat kan leiden tot represailles'', aldus de politie. Drie mensen zijn opgepakt voor het voorbereiden van zo'n vergeldingsactie. Het gaat om een 31-jarige man uit Almelo en twee Enschedeërs van 23 en 33. "We kregen berichten dat de afrekening zo ver in voorbereiding was dat het niet meer verantwoord was. We wilden de criminelen laten weten dat ze niet elkaar verlinken, maar dat de politie over hun schouders heeft meegekeken.''

Ook zijn xtc-labs, wapens, geld, softdrugs en harddrugs gevonden. De berichten kunnen worden gebruikt in lopende onderzoeken.

Live meekijken
De aanbieder van de zogeheten cryptofoons, een ondernemer uit het Gelderse Lingewaard, is opgepakt. Hij zit voorlopig vast, evenals zijn compagnon uit Boxtel. Rechercheurs konden live meekijken met de chats, zei een politiewoordvoerder. Volgens het Openbaar Ministerie hebben de chats betrekking op tientallen zaken en "waarschijnlijk meer dan honderd''.