Obama roept op te stemmen voor verkiezing

Print
Obama roept op te stemmen voor verkiezing

Afbeelding: ANP

De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft de Amerikanen opgeroepen om voor de verkiezingen van het Congres te gaan stemmen. "Vandaag is het jullie beurt om je stem te verheffen, om de koers van het land ten goede te keren'', schreef de Democratische ex-president dinsdag op Twitter. "Ga erop uit en stem.''

Dinsdagochtend (lokale tijd) zijn de verkiezingen begonnen voor het Huis van Afgevaardigden en een deel van de Senaat, de beide kamers van het Amerikaanse parlement in Washington. Ook president Donald Trump sprak zich uit op Twitter en riep op te stemmen op bepaalde kandidaten van zijn Republikeinse partij.

Kansen
Volgens opiniepeilingen moeten de Republikeinen van Trump vrezen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden te verliezen. Daarvoor moeten de Democraten 23 zetels winnen. In de Senaat hebben de Republikeinen betere kansen om hun meerderheid te houden.

Trump zelf doet niet mee aan de verkiezingen, maar de stemming is toch ook een referendum over zijn omstreden beleid. Zijn 'America first'-politiek heeft het land sterk verdeeld.

De eerste voorlopige resultaten van de Congresverkiezingen worden verwacht in de vroege woensdagochtend onze tijd.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →