'Chaos niet te overzien als parkeerplekken Venlo worden geschrapt'

Print
'Chaos niet te overzien als parkeerplekken Venlo worden geschrapt'

Het parkeerterrein aan de Lage Loswal in Venlo wordt straks een stadspark. Afbeelding: Lé Giesen

Venlo / Noord-Limburg - Parkeren blijft een gevoelig onderwerp in Venlo. Venlostad.com vreest dat het tekort aan plaatsen fors oploopt. De wethouder stelt daarentegen dat de ondernemers slecht kunnen tellen.

Het gaat van kwaad tot erger, vreest voorzitter Erik Manders van Venlostad.com. In het weekend en op feestdagen zijn al te weinig parkeerplaatsen in de Duitse hoek. Als de gemeente Venlo dan ook nog 210 parkeerplaatsen schrapt aan de Lage Loswal en Maaskade, dan is de chaos straks niet meer te overzien.

Manders hoopt dat de gemeenteraad ingrijpt. Ook in het belang van de stad. De voorman van de ondernemers in de binnenstad meent dat de gemeente jaarlijks 440.000 euro aan parkeerinkomsten derft als de Lage Loswal en Maaskade als parkeerterrein verdwijnen.

Geen alternatief
Waar Manders zich meer zorgen over maakt, is dat de binnenstad aan aantrekkingskracht verliest. Het is de bedoeling de Lage Loswal in het voorjaar van 2019 om te toveren in stadspark. Het project kost vier miljoen euro en wordt door gemeente en provincie bekostigd. Er is door de gemeente geen alternatief parkeerterrein aangewezen, beklemtoont Manders, zodat er 210 parkeerplaatsen verloren gaan.

Er heeft een aanbesteding plaatsgevonden voor de bouw van een parkeergarage met tweehonderd plaatsen aan de Noord Buitensingel. Maar als er al animo is, dan duurt het nog jaren voordat die gerealiseerd is, zegt Manders. Per saldo worden daar hoogstens 120 plaatsen toegevoegd, omdat er nu al een parkeerterrein met 80 plaatsen ligt. Het verlies aan de Lage Loswal (210) wordt daarmee dus slechts deels gecompenseerd. "Bovendien ligt de Noord Buitensingel ver van de Lage Loswal af, het centrum van de binnenstad.”

Manders geeft te kennen dat binnen de adviesgroep parkeren, waarin ook Venlostad.com en de gemeente zitting hebben, gevraagd is om creatieve oplossingen om het verlies aan parkeerplaatsen te compenseren. Dat zou kunnen door een braakliggend terrein voor poppodium Grenswerk (tijdelijk) in te richten als parkeerplaats of een (elektrisch) treintje te laten rijden tussen de Duitse hoek en parkeergarage Maaswaard in Venlo-Zuid, die zelden vol is.

Onjuiste aannames
Wethouder Sjors Peeters (50Plus, Parkeren) stelt dat Venlostad.com uitgaat van onjuiste aannames. Zo verdwijnen bij de Lage Loswal 150 plaatsen en geen 210. Verder zijn na de sloop van parkeergarage Arsenaal zoveel extra plaatsen gerealiseerd, dat daarmee de sluiting van de Lage Loswal gecompenseerd is.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →