Muziekschool van Schunck in Hoensbroek verhuist naar Broeklandcollege

© iStock

De muziekschool van Schunck in Hoensbroek gaat verhuizen naar het Broeklandcollege.

Frank Benneker

Het college van burgemeester en wethouders van Heerlen heeft besloten een lening van 491.000 euro aan Schunck te verstrekken om deze verhuizing mogelijk te maken. "Er moeten aanpassingen aan het schoolgebouw gedaan worden om de huisvesting voor de muziekschool mogelijk te maken”, zegt wethouder Jordy Clemens (SP, Onderwijs en Cultuur). "Er zullen geluidsdichte ruimtes worden aangelegd en er worden aanpassingen gedaan voor de benodigde akoestiek.”

De muziekschool van Schunck in Hoensbroek is nu nog gevestigd aan de Buttingstraat. "Na de verhuizing naar de binnenstad van Hoensbroek zal de muziekschool in hetzelfde gebouw gevestigd zijn als het Broeklandcollege en de Schunck-bibliotheek”, vertelt Clemens. "Die functies willen we graag bij elkaar onderbrengen.”

Wenselijk en noodzakelijkFemke Smeets, hoofd educatie bij Schunck, noemt de verhuizing ‘wenselijk en noodzakelijk’. "Noodzakelijk omdat we kampen met een daling van het aantal leerlingen en omdat we het voor 2019 door een bezuiniging met drie ton minder moeten doen. In het huidige pand is de dekkingsgraad te laag ten opzichte van de kosten. De verhuizing is ook wenselijk omdat we met Schunck meer gaan inzetten op muziek- en dansonderwijs op scholen. Daarom willen we graag bij het Broeklandcollege zitten.”

OpeningstijdenDe vestiging van bibliotheek en muziekschool op dezelfde plek zou er ook toe kunnen leiden dat de bibliotheek ruimere openingstijden kan krijgen. Smeets: "Als we ’s avonds toch open zijn voor muzieklessen, is het makkelijker om de bibliotheek ook open te stellen. We onderzoeken of en hoe dat mogelijk is.”

Schunck wil de muziekschool met ingang van het schooljaar 2019-2020 in laten gaan. "Indien mogelijk eerder, op zijn vroegst mei”, besluit Smeets.