Kans op afschaffen verjaringstermijn mijnschade neemt toe

Print
Kans op afschaffen verjaringstermijn mijnschade neemt toe

Mijnschade aan een woning in Kerkrade. Afbeelding: Bas Quaedvlieg

Heerlen / Hoensbroek / Zuid-Limburg - Er tekent zich een meerderheid af in de Tweede Kamer voor afschaffing van de verjaringstermijn voor oude en nieuwe mijnschade in de voormalige Limburgse mijnstreek.

Dat bleek dinsdag tijdens een kamerdebat over mijnbouw. Oppositie en coalitiepartij CDA zouden samen afschaffing van die verjaringstermijn kunnen afdwingen. Die verjaringstermijn van dertig jaar staat in de Mijnbouwwet.

Gevolgen
Deze week legde de rechter in Limburg een bom onder de wettelijke verjaringstermijn door in de zaak aangespannen door twee inwoners van Kerkrade te bepalen dat de verjaringstermijn in hun geval niet van toepassing is. Een uitspraak die grote gevolgen kan hebben.

Dat beaamde ook minister Eric Wiebes van Economische Zaken. Hij bekijkt dan ook of hij ‘om principiële redenen’ bij de Raad van State tegen de uitspraak in beroep moet gaan. Dat heeft volgens Wiebes geen gevolgen voor de Kerkradenaren. "Deze twee mensen moeten hun schade vergoed krijgen uit het Waarborgfonds Mijnschade. Los van een hoger beroep, want deze mensen hebben hun nek uitgestoken”, aldus Wiebes.

Veroorzaker moet betalen
Voor regeringsfractie CDA is dat niet voldoende.” Ook andere schadegevallen moeten een uitkering uit dat waarborgfonds krijgen, ook als zij voor de wet zijn verjaard”, vindt Agnes Mulder, die eerder in het debat duidelijk stelde: "Het mag niet verjaren, de veroorzaker moet betalen.”

In een gezamenlijke motie roepen de kamerleden Sandra Beckerman (SP) en Frans Wassenberg (PvdD) de minister op de verjaringstermijn van dertig jaar niet langer te gebruiken en niet in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de bestuursrechter in Roermond. Dat wilde Wiebes niet toezeggen ‘omdat dit hele grote consequenties heeft’. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →