Moeizaam proces tegen exploitant kerncentrale Tihange

Print
Moeizaam proces tegen exploitant kerncentrale Tihange

Afbeelding: iStockphoto

Een rechtszaak bij de Belgische Raad van State tegen de exploitant en de controleur van de kernreactor Tihange 2 verloopt uiterst moeizaam.

Hoewel de procedure tegen energieconcern Electrabel en de Belgische atoomwaakhond FANC al in februari 2016 is gestart, vond dinsdag pas de eerste openbare hoorzitting plaats. Daarin kreeg de Akense afgezant Helmut Etschenberg, die mede namens de Zuid-Limburgse gemeenten, een deel van Luxemburg en twee Duitse deelstaten het woord voerde, niet de kans om te betogen dat Tihange 2 na de ontdekking van duizenden scheurtjes in het drukvat in 2015 niet meer had mogen worden opgestart. In plaats van daarover te praten, voerden de advocaten van Electrabel en FANC aan dat de kwestie is verjaard.

Of de Raad van State dit jaar nog tot een uitspraak komt, is volgens Etschenberg onduidelijk. De kernreactor – 38 kilometer ten zuiden van Eijsden – ligt momenteel stil voor reparaties aan het gewapend beton.

Scheurtjes
Een andere rechtszaak, die door Aken, Maastricht, het Luxemburgse Wiltz en negen burgers is aangespannen tegen de Belgische Staat, FANC en Electrabel, verloopt evenmin vlot. Deze zaak dient bij de Brusselse rechtbank. De klagers stellen dat de Belgische overheid niet alles heeft gedaan om de bevolking en de omgeving te behoeden voor de gevolgen van een kernongeluk.

Daarmee worden Belgische en Europese wetten overtreden, luidt de beschuldiging. Advocaat Tim Vermeir: "Toen de scheurtjes werden ontdekt, voldeed de reactor niet meer aan het oorspronkelijke ontwerp. Hij had dus niet meer opgestart mogen worden.”

Gebrekkig onderzoek
Atoomwaakhond FANC gaf in 2015 toestemming om Tihange 2 weer in gebruik te nemen. Maar volgens Vermeir gebeurde dat na een gebrekkig onderzoek met verkeerde rekenmodellen.

Vermeir heeft de rechter gevraagd nieuwe argumenten in deze zaak aan te mogen reiken, zoals de betonrot in de beveiligingsbunkers van Tihange en het ontbreken van bouwtekeningen van de gebouwen waarin de noodsystemen zijn ondergebracht. De nieuwe argumenten zullen tot een verdere vertraging van het proces leiden.