Onenigheid over zonneweide Lanakerveld: 'Straks wonen we in Maastricht aan zee'

© iStock

De installatie van een 32 hectare grote zonneweide in het Lanakerveld is in strijd met de Europese Grondwet.

Vikkie Bartholomeus

Dat opperde tegenstander Alex Smolders dinsdag tijdens een bijeenkomst met de Maastrichtse gemeenteraad in Centre Manjefiek Malberg. Hij is er van overtuigd dat het onttrekken van vruchtbare landbouwgrond voor zonnepanelen volgens de Europese Grondwet is verboden. "En terecht. Zo’n stukje grond is goud waard voor de gemeenschap.” En als een juridische strijd niet zou helpen, zetten de tegenstanders er volgens hem "een heleboel roodwild in”, zodat het gebied een beschermde status krijgt.

Voor- en tegenstanders kregen deze avond de kans om zich uit te spreken over de plannen; de critici domineren. Een aantal van de boeren die het land bewerken, had uit protest de tractoren voor de deur geparkeerd.

StadslandbouwBoer John Caubergh deed een emotioneel pleidooi. "Je hebt buitengebied nodig om te ademen. Wij zijn voor duurzame energie. Maar zonnepanelen leg je op daken en op onvruchtbare grond. Geef stadslandbouw een kans.” De aardappels voor frituur Reitz, de asperges van Beluga: ze komen uit het Lanakerveld.

Enige mogelijkheidDe gemeente stelt dat het Lanakerveld de enige plek is waar een zonneweide van deze omvang mogelijk is. Het zou 20 procent van de stroom voor de huishoudens in de stad kunnen leveren. Een monumentenstad heeft beperkte mogelijkheden voor panelen op daken.

Het gebied is ooit aangekocht om er grensoverschrijdend industrieterrein van de maken. Nu dat niet doorgaat moet de grondprijs die destijds is betaald toch iets gaan opbrengen. Onzin, vond Jan Bronsair. "Het Lanakerveld is gekocht met geld van de burgers en dat zijn wij allemaal.” Eric Smeets: "Zevenduizend jaar onafgebroken landbouw mag niet worden opgeofferd (...) Kroten, dat zijn pas echte CO2-killers, die vreten dat spul op.”

Jan Joost Schols deed aan het eind van de avond een oproep om gezamenlijk tot een oplossing te komen. "We gaan naar de kloten met zijn allen, omdat we lopen te zeiken en mieren over kleine probleempjes. Over vijftig jaar hebben we geen Lanakerveld meer, maar wonen we in Maastricht aan zee.”

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal