Eijsden-Margraten wil groei toerisme afremmen

Print
Eijsden-Margraten wil groei toerisme afremmen

Afbeelding: Google Streetview

Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Banholt / Bemelen / Margraten / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer / Zuid-Limburg - De gemeenteraad van Eijsden­-Margraten dringt aan op een koerswijziging bij het toerisme. Het beleid moet niet gericht zijn op méér toerisme, maar op een verhoging van de kwaliteit.

Voor coalitiepartij EML is een regulering van het toerisme de komende jaren speerpunt van beleid. Een ­ongebreidelde groei van die sector verdraagt zich niet met het Citta­slow-beleid van de gemeente, stelt EML-fractievoorzitter Maria Janssen vast: "Het gaat niet om de kwantiteit, maar om kwaliteit.”

Een tomeloze groei van het toerisme ondermijnt de leefbaarheid van de dorpen, waarschuwt Janssen bij de bespreking van de begroting voor 2019. Drukte verdraagt zich volgens haar niet met de Cittaslow­filosofie, die is gestoeld op rust en beleving. "Wat zijn de grenzen van het toelaatbare?”

Opgelucht
Janssen is dan ook opgelucht dat CDA-wethouder Gerry Jacobs op dat punt een nieuw geluid laat horen. Zij doelt op een recente commissievergadering waarin Jacobs het streven naar een verdubbeling van het aantal toeristische overnachtingen in Eijsden-Margraten (van 200.000 naar 400.000 per jaar) loslaat.

Tegelijkertijd is in de gemeentelijke begroting voor volgend jaar opnieuw een ton gereserveerd voor wieler- en wandelevenementen in Eijsden-Margraten. Dat roept niet alleen bij EML vragen op, maar ook bij andere partijen in de gemeenteraad. "Breng dat bedrag terug tot 40.000 euro”, stelt GroenLinks-raadslid Hanneke Koene voor, "en zet de resterende 60.000 euro in voor betere wandel- en fietspaden.”

Charme
Kleinschalig toerisme biedt ondernemers in de gemeente meer dan genoeg kansen, verwacht coalitiepartij CDA. Zij zouden ‘de charme van hun kleinschaligheid’ meer moeten uitbuiten, vindt CDA-raadslid Erwin Debie, en hun gasten vooral ‘dienstverlening van hoge kwaliteit’ moeten bieden.

VVD-raadslid Jan Weling ziet daarin ook nog altijd een rol weggelegd voor de landbouw. Boeren kunnen een bijdrage leveren aan het toerisme, zegt hij, bijvoorbeeld door hun bedrijf open te stellen voor bezoekers. Hij pleit voor een wandel- en fietsroute langs agrarische bedrijven die bezocht kunnen worden.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →