Geen extra geld bieb Venray

Print
Geen extra geld bieb Venray

De bibliotheek in Venray Afbeelding: Laurens Eggen

Oostrum / Oirlo / Leunen / Castenray / Heide / Ysselsteyn / Veulen / Merselo / Vredepeel / Smakt / Wanssum / Blitterswijck / Venray / Geijsteren - De gemeente Venray gaat de noodlijdende bibliotheek niet koste wat kost overeind houden. Wel zal de gemeente BiblioNu blijven steunen zodat de dienstverlening op peil kan blijven. De bieb moet wel pas op de plaats maken.

De gemeente Venray wil graag de plaatselijke bibliotheek behouden, maar ze is er niet om een instituut overeind te houden. Met die woorden ontraadde wethouder Anne Thielen (CDA) dinsdagavond bij de behandeling van de begroting 2019  een motie om BiblioNu in alle gevallen te behoeden voor een faillissement. BiblioNu, met filialen in Venray en Horst, zit financieel in zwaar weer.

Lees ook: Wat moet er gebeuren met de biebs van Horst en Venray?

De directie heeft zelf enkele toekomstplannen op papier gezet. Venray werkt zelf echter ook nog aan een toekomstvisie voor BiblioNu. Die moet er voor 1 maart liggen.

Gemeentelijke garantie
ProVenray, SP, Samenwerking Venray en de PvdA vroegen dinsdagavond om een ‘gemeentelijke garantie’, maar daar kon wethouder Thielen niet mee leven. Zij wees erop dat BiblioNu een zelfstandige organisatie is, die zelf er verantwoordelijk voor is dat ze de finan­ciën op orde heeft.

Daar komt bij dat de gemeente straks diensten af gaat nemen van de bibliotheek. Dan is het niet handig op voorhand de geldkraan open te zetten. "Ik ben voor behoud van een bibliotheek, maar ben er niet voor om een instituut overeind te houden”, aldus Thielen.

Daarom schrapte de indiener van de motie, Joep Gielens van ProVenray, de eis om de bibliotheek onvoorwaardelijke voor faillissement te behoeden. Wel ging de wethouder akkoord met het verzoek van de raad om de dienstverlening van de bibliotheek voorlopig op peil te houden. De bieb mag echter niet meer gaan doen en van de directie wordt verwacht dat zij positief meewerkt bij het oplossen van de financiële problemen. Wethouder Thielen ging hiermee akkoord maar wel met de opmerking dat BiblioNu het moet doen met de subsidie die ze nu krijgt en geen cent extra krijgt.

Afgezwakte motie
Uiteindelijk ging de gemeenteraad dinsdagavond laat akkoord met de door ProVenray afgezwakte motie. De discussie over de toekomst van de bibliotheek is extra ingewikkeld omdat er zowel in Venray als in Horst aan de Maas verhuisplannen zijn. In Horst is een verhuizing naar ’t Gasthoês gepland en in Venray zou de bieb moeten verhuizen naar het oude pand van AH aan het Henseniusplein in het centrum.

Om in aanmerking te komen voor acht ton subsidie van de provincie moet de gemeente het leegstaande winkelpand wel heel snel kopen. Hoewel het nog niet duidelijk is of de bieb naar AH verhuist, gaat de gemeente het pand toch aanschaffen, meldde wethouder Jan Loonen (CDA) gisteravond de gemeenteraad.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →