PSV na late nederlaag dicht bij uitschakeling in Europa

Print
PSV na late nederlaag dicht bij uitschakeling in Europa

Afbeelding: AFP

PSV lijkt zich na de winterstop volledig op de eredivisie te kunnen richten. De Eindhovenaren verloren dinsdag met 2-1 bij Tottenham Hotspur en lijken uitschakeling in Europa daarmee niet meer te kunnen voorkomen. PSV is na vier duels laatste in groep B van de Champions League, met drie punten achterstand op Tottenham en zes op Internazionale. Koploper FC Barcelona is voor PSV met tien punten al niet meer in te halen.

PSV moet zich de laatste twee duels richten op plaats drie, die recht geeft op een vervolg in de Europa League. Maar ook dat lijkt een haast onmogelijke opgave voor het elftal van trainer Mark van Bommel, dat vorige week na verlies tegen RKC al afscheid nam van het nationale bekertoernooi.

Droomstart
PSV kende een droomstart op Wembley, waar het veld er door een onlangs gespeelde American footballwedstrijd en gehouden concerten niet best bij lag. Luuk de Jong kopte de bal, na een hoekschop van Gastón Pereiro, na 61 tellen achter Paulo Gazzaniga. De Argentijnse doelman kreeg verrassend de voorkeur boven Michel Vorm, die ervan uitging dat hij vanwege de schorsing van eerste keeper Hugo Lloris zou mogen starten. Het doelpunt van De Jong was de snelste ooit voor PSV in de Champions League.

Tottenham raakte niet in de war van de snelle tegentreffer. De Londenaren waren twee weken terug in Eindhoven voetballend veel beter dan PSV en drukten ook nu de ploeg van Van Bommel een kwartier lang achteruit. Linkerverdediger Angeliño haalde de bal in de zesde minuut na een inzet van Delle Alli met zijn hoofd van de doellijn en direct daarna ging een schot van Christian Eriksen voorlangs.

Reddingen
PSV kwam even onder de druk vandaan, maar lang duurde dat niet. Jeroen Zoet, eerder in de groepsfase grotendeels schuldig aan de nederlaag tegen Internazionale, onderscheidde zich met meerdere goede reddingen. PSV kwam er zelf nauwelijks uit maar wist de voorsprong wel vast te houden tot de rust.

Ook in de tweede helft lag het initiatief bij de thuisclub, dat alleen gebaat was bij een overwinning en steeds meer risico's moest nemen. PSV slaagde er nu wel in af en toe snel om te schakelen en te counteren. Gazzaniga redde op een kopbal van Pereiro.

Tottenham voerde de druk steeds verder op en in de 78e minuut viel de gelijkmaker alsnog. Harry Kane scoorde met links. De aanvoerder bezorgde de Spurs in de 89e minuut de zege toen hij de bal via Trent Sainsbury in het doel werkte.