Fotogroep F8 Roerdalen viert 40-jarig bestaan met jubileumexpo

Print
Fotogroep F8 Roerdalen viert 40-jarig bestaan met jubileumexpo

Afbeelding: Rob van Deurzen

Posterholt / Vlodrop / Montfort / Melick / Herkenbosch / Sint Odiliënberg / Paarlo / Reutje - Fotogroep F8 bestaat veertig jaar. De club, met leden uit de hele regio, viert deze mijlpaal met een jubileumexpositie in café-zaal De Sport in Melick van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november. Secretaris Jan Corstjens, een van de mannen van het eerste uur, vertelt over de fotogroep en de hobby die hij al tientallen jaren met veel plezier beoefent.

Fotograferen is populair. Steeds meer mensen beschikken heden ten dage over een of meerdere camera’s. “De techniek heeft de laatste jaren een enorme stap voorwaarts gemaakt, waardoor het maken van een foto tegenwoordig vrij eenvoudig is. Vroeger maakte je een foto heel bewust en had je een doka nodig om de kiekjes te ontwikkelen, waarna je pas het resultaat kon zien. Tegenwoordig schiet je met gemak honderd plaatjes en gooi je er tachtig weg. Kijk alleen eens wat er met een smartphone mogelijk is. Met zo’n apparaatje maak je al prima foto’s. En met de vele bewerkingsprogramma’s die - vaak al gratis - voorhanden zijn kan de kwaliteit ook nog aardig worden opgepoetst”, vertelt Jan Corstjens.

Geboren aan de toog
Voor het gros van de mensen blijft het veelal bij het maken van foto’s van de vakantie en de (klein)kinderen. Voor de echte liefhebbers die wat fanatieker met hun hobby bezig zijn, zoals Corstjens, zijn er de fotoclubs en -groepen. Fotogroep F8 is - zoals dat bij verenigingen vaak het geval is - letterlijk geboren aan de toog. Jan Corstjens: “Het initiatief voor F8 kwam veertig jaar geleden van de in 2016 overleden kastelein Jo van de Beek van café De Prins in Vlodrop en stamgast Huub Heemels. Onder het genot van een pilsje raakte het tweetal destijds in gesprek. Al snel werd het onderwerp fotografie aangesneden. Het bleek een gezamenlijke hobby. Om kennis en ervaring uit te kunnen wisselen met andere fotografen werd er een oproep geplaatst in het plaatselijke parochieblaadje. Diverse liefhebbers, waaronder ikzelf, meldden zich. Na diverse bijeenkomsten werd op 1 juli 1978 Fotogroep F8 officieel opgericht.”

Respect
Anno 2018 kent Fotogroep F8 een achttiental leden. Allemaal amateurfotografen met hun eigen voorkeuren, favoriete onderwerpen en specifieke kennis. “De samenstelling van onze club is heel divers, waardoor we veel van elkaar opsteken. Daar waar de een zich heeft gespecialiseerd in macrofotografie legt de ander het liefst landschappen op de gevoelige plaat vast. We komen eens in de twee weken bij elkaar in ons clublokaal De Sport in Melick. Tijdens deze avonden bekijken en bespreken we elkaars werk en delen we onze kennis. Respect voor elkaars werk staat voorop. We zijn een vrijetijdsclub die gezelligheid en ontspanning hoog in het vaandel heeft staan”, aldus de secretaris. "Basisvoorwaarde voor het functioneren van onze club is respect voor de verschillende opvattingen, interesses en ontwikkelingsstadia. Elkaar positief steunen en positief bekritiseren zijn de stimulansen voor de fotografische ontwikkeling van onze leden. Zo geven ervaren leden handreikingen aan de minder ervaren leden. Die hebben op hun beurt soms verrassende inzichten voor de meer ervaren fotografen.”

Partner thuislaten
Regelmatig trekken de leden er samen op uit. Vaak gebeurt dat in kleine groepjes. “Het maken van een goede foto vergt tijd en voorbereiding. Fotografen onder elkaar begrijpen dat. Ik zeg wel eens gekscherend ‘wie op pad gaat om foto’s te maken moet zijn of haar partner thuislaten'. Die staat er namelijk vaak maar wat verloren bij te kijken”, lacht Jan Corstjens. Het knikje van zijn vrouw, die elders in de kamer aan het handwerken is, bevestigt deze uitspraak.

Komend weekend exposeren de leden van Fotogroep F8 in De Sport aan de Dorpsstraat 82 in Melick. De opening vindt plaats op vrijdagavond om 20 uur. Die avond wordt ook de winnaar bekendgemaakt van de fotowedstrijd die F8 uitschreef in het kader van het 40-jarig bestaan. Belangstellenden zijn zaterdag en zondag welkom van 13.30 tot 17.00 uur.

Zie ook: http://www.fotogroepF8.nl

 

Op de foto: secretaris Jan Corstjens van Fotogroep F8. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →