Democraten veroveren Huis, Republikeinen houden Senaat

Print

Nancy Pelosi. Afbeelding: ANP

De Democraten zijn zeker van een meerderheid in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Zij hebben de benodigde 218 zetels in handen in het 435 zetels tellende lagerhuis van het Congres, berichten Amerikaanse media.

De oppositiepartij moest 23 zetels inlopen op de Republikeinen om het Huis van Afgevaardigden in handen te krijgen. De Republikeinen behouden wel hun meerderheid in de Senaat, waar bij deze verkiezing ongeveer een derde van de zetels op het spel stond. Het tellen van de stemmen is nog niet helemaal afgerond. De Democratische meerderheid kan groter uitvallen.

Felicitaties
De Amerikaanse president Donald Trump heeft de Democratische leider in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, gebeld om haar te feliciteren. Dat meldt een naaste medewerker van Pelosi volgens CNN. Pelosi heeft goede kaarten om weer de voorzitter van het Huis te worden. Volgens CNN scandeerden aanhangers 'voorzitter, voorzitter' toen ze een overwinningspeech hield. Zij reageerde daar niet op.

Lees ook: Democraten stevenen af op overwinning in Huis

Nieuwe dag
Pelosi zei in haar toespraak dat 'morgen een nieuwe dag is' voor Amerika. "Vergeet dit gevoel niet. Ken de macht om te winnen." Het Witte Huis had eerder nog aangegeven dat Trump geen reden had om Pelosi te bellen bij een Democratische overwinning, omdat nog lang niet zeker zou zijn dat zij weer de voorzitter zal worden.

Vrienden
Trump volgde de uitslagen vanuit het Witte Huis, waar hij tientallen vrienden over de vloer had. Zij deden zich tegoed aan pizza, mini-hotdogs, hamburgers en friet, zeggen drie ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Naast prominente zakenlieden waren ook vicepresident Mike Pence en zijn echtgenote aanwezig.

Er klonk onder meer gejuich toen de Texaanse senator Ted Cruz in zijn staat als winnaar uit de bus kwam. De stemming in het Witte Huis was een stuk somberder toen de partij van Trump zetels in het Huis verloor.

Uithaal
Sommige anonieme functionarissen haalden volgens Bloomberg uit naar Fox News, dat als eerste grote zender voorspelde dat de Democraten het Huis in handen zouden krijgen. Binnen het Witte klonk gemor dat de zender dat eigenlijk te vroeg deed. Daardoor zouden mogelijk Republikeinse kiezers thuis zijn gebleven in het westen, waar de stembureaus nog open waren. 

Lees ook: Vrouwelijke kandidaten schrijven geschiedenis in VS