Vrouwelijke kandidaten schrijven geschiedenis in VS

Print
Vrouwelijke kandidaten schrijven geschiedenis in VS

Sharice Davids. Afbeelding: ANP

Een recordaantal vrouwen heeft een zetel bemachtigd in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. In totaal zijn 96 vrouwen gekozen op een totaal van 435 afgevaardigden, becijfert CNN op basis van voorlopige uitslagen. Het vorige record stond op 85 vrouwen. Ook in andere opzichten zorgen vooral de vrouwelijke politici voor vernieuwing in het Huis.

Zo zijn voor het eerst twee islamitische vrouwen tot het ambt verkozen, beiden voor de Democraten. Ook zullen voor het eerst twee vrouwen uit de inheemse Indiaanse bevolking hun stem laten horen in het Huis: de Democraten Sharice Davids (38) en Deb Haaland (57).

Martial arts
Davids is in meer opzichten een opmerkelijke verschijning: voordat ze voor de politiek koos was de vrouw uit Kansas professioneel martial arts-vechter. Ze is opgeleid tot jurist. Verder is ze een van de weinige openlijk lesbische vrouwen in de Amerikaanse politiek.

Rashida Tlaib (42) uit Detroit won zonder Republikeinse uitdager met gemak de zetel in haar kiesdistrict. Ze is een dochter van Palestijnse ouders. In 2008 werd ze als eerste moslima verkozen tot het Huis van Afgevaardigden van de staat Michigan. Ilhan Omar (36), afkomstig uit Somalië, is de tweede islamitische vrouw die een zetel heeft gewonnen. Ze ontvluchtte haar land als achtjarig meisje en kwam in 1997 met haar familie naar de VS.

Jongste
Alexandria Ocasio-Cortez is als jongste vrouw ooit verkozen. De 29-jarige uit The Bronx in New York versloeg in de voorverkiezing al verrassend Joe Crowley, een prominent figuur uit de Democratische partij.

Ook op staatsniveau zijn er enkele opmerkelijke uitslagen. Zo is de Democraat Jared Polis (43) de eerste openlijk homoseksuele man die tot gouverneur is gekozen, van de staat Colorado.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →