Elektrische auto's mogen in Oostenrijk harder rijden dan benzine-en dieselauto's

Print
Elektrische auto's mogen in Oostenrijk harder rijden dan benzine-en dieselauto's

Afbeelding: Ampnet

Oostenrijk introduceert een opmerkelijke maatregel om elektrisch rijden te stimuleren. Op veel trajecten waar benzine- en dieselauto's zich aan de limiet van 100 km/uur moeten houden, mogen elektrische auto’s vanaf 1 januari 130 km/uur rijden.

In totaal gaat het om 440 kilometer snelweg oftewel 20 procent van de Oostenrijkse snelwegen, waar de regel van toepassing is. Dat zijn milieuzones, waar een snelheidslimiet van 100 km/uur geldt om de uitstoot te beperken. Elektrische auto's verspreiden ter plekke geen uitlaatgas.

Gratis parkeren
“We willen mensen ervan overtuigen dat het op verschillende manieren loont om over te schakelen naar elektrisch rijden”, zegt minister van Duurzaamheid Elisabeth Köstinger van de conservatieve partij ÖVP. Er zijn immers nog meer voordelen op komst. De volgende stap is om busstroken te openen voor elektrische auto’s en er zijn plannen om elektrische voertuigen gratis te laten parkeren.

De maatregelen worden genomen in het kader van de ambitie van Oostenrijk om zijn doelstellingen op het gebied van klimaatbescherming te behalen. Tegen 2030 moet er 36 procent minder uitstoot van koolstofdioxide zijn dan in 2005. Tegen 2050 moet de transportsector er grotendeels CO2-neutraal zijn.