Leudal zet rem op aanvragen grootschalige zonneweides

Print
Leudal zet rem op aanvragen grootschalige zonneweides

Afbeelding: iStock

Haler / Hunsel / Neeritter / Kelpen-Oler / Haelen / Buggenum / Nunhem / Horn / Neer / Roggel / Heibloem / Heythuysen / Baexem / Grathem / Ell / Ittervoort - Om te voorkomen dat de gemeente Leudal meer aanvragen krijgt voor grootschalige zonneweides in het buitengebied, heeft de gemeenteraad dinsdagavond een zogeheten voorbereidingsbesluit genomen.

Daarmee geeft de gemeente zichzelf een jaar de tijd om nadere regels over zonneweides in het bestemmingsplan op te nemen. 

Aanleiding
Het voorbereidingsbesluit werd dinsdagavond genomen tijdens een besloten vergadering, na afloop van de reguliere raadsvergadering. Aanleiding voor het besluit vormt de juridische procedure waarin Leudal is beland met de initiatiefnemer van een 40 hectare grote zonneweide in Heythuysen.

Die stelt op basis van het huidige bestemmingsplan recht te hebben op een vergunning. Leudal weigert dat echter omdat omliggende natuur onevenredige schade zou oplopen, gelet op de omvang van het plan.

Weerstand
Leudal wil voorkomen dat er meer initiatieven komen die menen op basis van het huidige bestemmingsplan recht te hebben op een vergunning.Het initiatief in Heythuysen stuit op weerstand bij omwonenden. Ook de gemeenteraad gaf al eerder aan eerst beleid over dergelijke zonneparken op te willen stellen voordat ze worden toegestaan.

Het voorbereidingsbesluit wordt van kracht zodra het door de gemeente is gepubliceerd, waarschijnlijk donderdag. Concreet betekent dat, dat vanaf dat moment bouwvergunningen die passen binnen het van kracht zijnde bestemmingsplan toch nog niet mogen worden verleend.

Procedure
Woensdag vindt er een spoedprocedure plaats in de rechtbank in Roermond waarbij de initiatiefnemer van het plan in Heythuysen via de rechter een vergunning af wil dwingen.

Die heeft hij voor 8 november nodig om nog rijkssubsidie aan te kunnen vragen. Het besluit van de gemeenteraad is op zijn vergunningaanvraag voor de zonneweide nog niet van toepassing.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →