‘Brein achter aanslagen Parijs en Brussel omgekomen bij luchtaanval in Syrië’

Print
‘Brein achter aanslagen Parijs en Brussel omgekomen bij luchtaanval in Syrië’

Oussama Atar Afbeelding: AD

Het grote brein achter de terreuraanslagen in Parijs en in Brussel, de 33-jarige Belgisch-Marokkaanse IS-terrorist Oussama Atar, is gedood bij een luchtaanval in Syrië. Dat heeft de Franse geheime dienst bevestigd.

Met de dood van Oussama Atar zijn alle zeven kopstukken van de aanslagen van 13 november 2015 in Parijs, waarbij 130 doden vielen, uitgeschakeld. Atar was de laatste nog levende terrorist op de lijst van de Franse geheime dienst. Een gerichte luchtaanval van de internationale coalitie in Syrië werd hem fataal.

Volgens de Franse nieuwssite Mediapart werkte de Franse geheime dienst DSGE nauw samen met de Amerikaanse NSA om de IS-kopstukken op te sporen en uit te schakelen. Ook de Chinezen en Russen namen deel aan de operatie. De eliminaties gebeurden meestal met Amerikaanse drones of met andere luchtaanvallen. De Fransen gaven de Amerikanen de gewenste coördinaten door om te kunnen toeslaan.

Radicaliseerde
Atar werd ervan verdacht de beruchte Abu Ahmad te zijn, de man die de aanslagen van Parijs en ook die van 22 maart 2016 in Brussel, waarbij 32 mensen om het leven kwamen, beraamde. De terrorist van Marokkaanse afkomst werd geboren in Brussel. Hij was eerder al doodverklaard, maar voor het eerst bevestigt een bron van de Franse geheime dienst DGSE: ‘Omgebracht samen met zes andere hooggeplaatste IS’ers achter de aanslagen in Parijs en Brussel’.

In 2005 was Oussama Atar opgepakt in Irak. Onder druk van Belgische politici en mensenrechtenorganisaties kon hij in 2012 terugkeren naar België. Hij werd vrijgelaten, tegen de afspraken met Irak in. Hij radicaliseerde verder en sleurde ook twee zelfmoordterroristen, zijn neven Ibrahim en Khalid El Bakraoui, mee. Zij bliezen zich op in de luchthaven van Zaventem en in metrostation Maalbeek.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →