Van Nul tot Nu: 'Kuifmans' was burgemeester en minster

Print
Van Nul tot Nu: 'Kuifmans' was burgemeester en minster

De Burgemeester Waszinkstraat in Heerlen. Inzetje: Marinus Waszink. Afbeelding: Google Maps

Heerlen / Hoensbroek - Geschiedenisdocent Martin van der Weerden van het Bernardinuscollege schrijft wekelijks voor VIA Heerlen de historische rubriek 'Van Nul tot Nu'. Daarin beschrijft hij een stukje geschiedenis van Parkstad.

Een eeuw geleden was Marinus Waszink burgemeester van Heerlen. Vanwege zijn opvallende kapsel werd hij ook wel ‘Kuifmans’ genoemd.

?Onstuimige groei
De in 1881 te Maastricht geboren Marinus Waszink werd in 1913 burgemeester van Heerlen, in een periode van onstuimige groei ten gevolge van de steenkolenmijnbouw. Tijdens zijn dertienjarige ambtsperiode groeide de stad van 15.000 naar 40.000 inwoners. Deze definitieve doorbraak van dorp naar stad vergde veel van het gemeentebestuur. Op het gemoedelijke gemeentehuis van weleer kwamen tal van taken afstormen die verband hielden met de instroom van talrijke nieuwkomers: de behoefte aan degelijk onderwijs, wegen, waterleidingen, gezondheidszorg en transportmiddelen.

?Te laag salaris
Waszink vond na verloop van tijd zijn salaris te laag voor het vele werk en vroeg ontslag aan. Maar na een aanbod met een salaris hoger dan dat van de burgemeester van Maastricht trok hij zijn ontslag weer in. Men achtte hem onmisbaar voor Heerlen. Hij vertrekt in 1926 alsnog om minister van onderwijs te worden. Velen zijn lovend bij zijn vertrek. Het zou vooral aan Waszink gelegen hebben dat het Limburgse mijngebied verstoken bleef van bloedige opstanden zoals in de mijnbouwgebieden van Luik en Charleroi.

'Zwak bestuurder'
Critici vonden hem echter een zwak bestuurder. Als minister wordt hij in ieder geval als één van de zwakkere bewindslieden van het interbellum beschouwd. Na zijn regeringsdeelname werd hij nog burgemeester van Roermond, in welke functie hij meer aanzien had. Vlak na zijn dood in 1943 werd aan zijn weduwe toestemming gevraagd om in Heerlen een straat naar hem te vernoemen. Zij vond dit een hele eer en stemde toe. De voorganger en opvolger van Waszink - De Hesselle en Van Grunsven – kregen ieder een plein.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →