Nieuwe aanpak armoede: eerst hulp, dan pas aan het werk

Print
Nieuwe aanpak armoede: eerst hulp, dan pas aan het werk

Afbeelding: Istock

Laar / Tungelroy / Weert / Swartbroek / Altweerterheide / Stramproy / Maastricht / Itteren / Brunssum - Drie Limburgse gemeenten voeren een nieuwe aanpak in om armoede te bestrijden. De sociale diensten van Brunssum, Maastricht en Weert gaan werken met Mobility Mentoring, een methode die in Amerika al jaren wordt toegepast.

De aanpak gaat ervan uit dat mensen in geldnood of (langdurige) werkloosheid eerst hun problemen oplossen voor ze aan de slag kunnen. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat langdurige armoede stress veroorzaakt, die het denk- en doevermogen aantast. Door een soort tunnelvisie kan iemand met chronische geldnood vaak niet goed plannen, zich niet concentreren en slecht met geld omgaan.   

Blokkeren
Daarnaast kampen mensen die in armoede leven vaker met gezondheidsproblemen, verslaving of woningnood. Die problemen kunnen iemand zo blokkeren dat ze hij zich niet kan concentreren op werk. Wanneer hij  snel een baan moet accepteren of bij een gemeentelijk werkbedrijf aan de slag moet valt hij vaak snel weer uit. 

In plaats van dwang passen de aanhangers van de nieuwe aanpak een beloningssysteem toe. Met de cliënt zetten ze een plan uit waarin kleine stapjes worden gezet naar (financiële) onafhankelijkheid. In de VS leidde de aanpak tot succes. Na een periode van  begeleiding gingen meer mensen werken of studeren, waardoor ze uiteindelijk een hoger inkomen verdienden.

Kijk hier voor meer informatie.

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →