Veredelaar in Horst stopt met verbeteren champignon

Print
Veredelaar in Horst stopt met verbeteren champignon

Afbeelding: ANP

Griendtsveen / Swolgen / Broekhuizenvorst / Melderslo / Hegelsom / Meterik / America / Grubbenvorst / Lottum / Sevenum / Kronenberg / Evertsoord / Meerlo / Tienray / Broekhuizen / Horst - Veredelen van champignons is lastiger dan gedacht. Veredelaar Limgroup in Horst stak veel geld in de genetische verbetering van paddenstoelen, maar is nu tot het inzicht gekomen dat verdere investeringen te riskant zijn.

Limgroup beëindigt vanaf het nieuwe jaar de veredeling van champignons. Het internationaal opererende veredelings- en researchbedrijf gooit de handdoek in de ring, omdat het de genetische verbetering van paddenstoelen als te complex beoordeelt. Ook vindt het bedrijf het lastig om het intellectuele eigendom van nieuwe rassen (kwekersrechten) te beschermen. Limgroup gaat wel door met de veredeling van aardbeien en asperges. In de laatste tak van sport is het bedrijf wereldmarktleider.

Houdbaarheid

De experts van Limgroup proberen sinds 2009 de productiviteit, houdbaarheid en kleur van champignons genetisch te verbeteren. Het bedrijf wilde zo de sector nieuw leven inblazen, omdat volgens hem de Europese markt verzadigd is en innovatie broodnodig is.

Directeur Robbert van der Kruk: "Stoppen met veredeling is niet niks. We zijn er tien jaar lang mee bezig geweest, hebben er flink wat werk aan gehad en we hebben ook behoorlijk in deze activiteit geïnvesteerd. Maar het blijkt dat paddenstoelen tot de groentesoorten behoren die het  moeilijkst zijn te veredelen.” In de laatste 35 jaar zijn volgens Limgroup slechts kleine veranderingen aangebracht in bestaande kruisingen. Echt nieuwe en onderscheidende eigenschappen werden niet geïntroduceerd.

Beschermen

Daarnaast blijkt het niet goed mogelijk te zijn nieuw ontwikkelde paddenstoelenrassen juridisch te beschermen. "Die bescherming is niet zo goed geregeld als bij groente en fruit. In die sector zijn veredelaars al veel langer bezig. De veredeling van paddenstoelen is pas laat op gang gekomen. Bovendien is sector minder goed georganiseerd.” Limgroup beschouwt verdere investeringen in de sector als te riskant. Er wordt in overleg gezocht naar een passende oplossing voor de zeven medewerkers in vaste dienst.

Overigens staat het bedrijf open voor gesprekken met partners in de regio, om zijn kennis, ervaring, laboratorium en kwekerij aan de sector ten goede te laten komen. Jan Janssen van Mushroom Valley (samenwerkingsverband van  de paddenstoelensector in met name Noord-Limburg) zegt dat deze organisatie hiervoor open staat. "Dat zou geweldig zijn. Educatie en innovatie in de sector: dat is wat we willen.” De 25 partners van Mushroom Valley, onder wie toeleveranciers en verwerkende bedrijven, zetten jaarlijks 600 miljoen euro om en bieden werk aan 1800 mensen.

Nieuwe Limburgse aardbei vernoemd naar prinses Alexia
Door te stoppen met zijn champignontak zegt  Limgroup zich beter te kunnen richten op haar andere activiteiten, de veredeling van asperges en aardbeien. Met de ontwikkeling van nieuwe aardbeirassen begon het bedrijf in 2009, net als met de champignonveredeling. Met de aardbeien is het echter beter gelukt. Limgroup lanceert deze maand zijn eerste aardbeiras op een vakbeurs in Karlsruhe, de Limalexia. De aardbei is vernoemd naar de tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Limgroup-directeur Robbert van der Kruk: "Het koningshuis is op de hoogte en er is goedkeuring verleend voor het gebruik van haar naam.”
Twee andere lanceringen staan ook nog op stapel bij Limgroup: de Inkalim, een witte asperge die speciaal is ontwikkeld voor de teelt in Peru en de Javelim, een groene asperge voor de teelt in een gematigd klimaat zoals in Engeland.