Vertrouwelijke gesprekken advocaten ten onrechte opgenomen

Print
Vertrouwelijke gesprekken advocaten ten onrechte opgenomen

Afbeelding: iStock

Duizenden vertrouwelijke gesprekken tussen advocaten en hun cliënten in de gevangenissen zijn ten onrechte opgenomen en mogelijk zelfs afgeluisterd.

Dat kon gebeuren door een fout in het systeem van de telefoonprovider van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI), Telio genaamd. De fout is deze week verholpen.

Ernstig
"Wij vinden deze onvolkomenheid in het systeem een zeer ernstige zaak en sturen aan op onafhankelijk onderzoek", aldus de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Door de programmeerfout zijn sinds vorig jaar zo'n 3000 gesprekken opgenomen.

Over hoeveel gesprekken het daarvoor gaat, is nog niet bekend. De DJI werkt sinds 2013 met Telio. Hoeveel van de opgenomen gesprekken zijn afgeluisterd, is ook niet bekend. De fout in het systeem kwam aan het licht na signalen vorige week van een strafrechtadvocaat dat zijn gesprek was afgeluisterd.

Vertrouwelijk
Gesprekken tussen advocaten en hun cliënten zijn vertrouwelijk. De telefoonnummers van advocatenkantoren worden geregistreerd in het nummerherkenningssysteem van de gevangenissen. Als er van of naar dit nummer wordt gebeld, moet dat worden afgeschermd en dus niet opgenomen. Andere gesprekken, bijvoorbeeld met familie, mogen wel worden opgenomen en beluisterd.

De NOvA wil overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid over de kwestie. "Het moet volstrekt zeker zijn dat dit in de toekomst niet meer kan gebeuren en dat het systeem waterdicht is."

Het ministerie had nog geen inhoudelijke reactie. Het laat weten de zaak uit te zoeken.