Video: Leerlingen Broederschool in Heerlen schitteren met rapvideo op televisie

Print
Video: Leerlingen Broederschool in Heerlen schitteren met rapvideo op televisie

De Broederschool in Heerlen. Afbeelding: Arnaud Nilwik

Heerlen / Hoensbroek - Wij zijn de beste! Wisten jullie dat? Met een stoere, zelfverzekerde rap mét professionele videoclip staan de oudste leerlingen van de Broederschool uit Molenberg zaterdag in de Limburgse voorronde van het tv-programma Lang Leve de Muziekshow.

Stoere jongens en meisjes kijken met een vastberaden blik de camera in. Ze dansen, springen, rappen. 'Wij zijn de toekomst, de toekomst van de stad. Wij zijn de beste! Wisten jullie dat?' Directeur Susanne Kikken is best ontroerd als ze een sneak preview van de videoclip vertoont die komende zaterdag voor het eerst op de nationale televisie te zien is. "Je moet je bedenken dat veel van onze leerlingen van huis uit geen muzikale vorming meekrijgen."

Muziekonderwijs
De basisschool investeert behoorlijk in het muziekonderwijs. "Vanuit de gedachte: ongelijk onderwijs biedt gelijke kansen. Wij vinden de muzikale vorming belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Dus bieden we structurele muzieklessen, deels met de eigen leerkracht, deels met een muziekleraar van de Vrije Academie Parkstad. Zo’n twintig kinderen blijven op woensdag na schooltijd voor muziekworkshops."

Rap
Uit die muziekworkshops is nu een Broederschool-rap gekomen. Gebaseerd op de leus van de school: broederschap, meesterschap, blijdschap. Het schrijven van de tekst ging bijna als vanzelf, vertellen Keano (12), Daliyah (11), Noëlle (11) en Jenayrow (12) erover. "Eerst leerden we hoe we een eigen beat konden maken en toen zijn we gaan rijmen. De beste regel kwam erin. We hebben er geen ruzie over gehad."

Inmiddels hebben ze hun rap heel vaak voorgedragen, maar het spannendst was in Hilversum. In oktober is de hele groep naar de studio's afgereisd voor de opname. Toen de klas door de voorronde was, kwam een professionele crew naar Heerlen om een videoclip op te nemen in skatehal Kaldeborn. De clip zien ze zaterdag pas voor het eerst, tijdens een groot Broederschoolfeest. Of ze hebben gewonnen van de andere Limburgse inzending (uit Weert) blijft nog even geheim. Directeur Kikken: "We willen in ieder geval doorbreken in Heerlen. We willen kinderen laten geloven in hun eigen kansen."

Lang Leve de Muziekshow wordt zaterdag om 17.15 uur uitgezonden op NPO3.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →