Protest voor meer standplaatsen: ook in Stein actievoerende woonwagenbewoners

Print

Een groep Sinti uit Stein en Elsloo bezetten de parkeerplaats nabij het stadhuis in Stein. Afbeelding: Annemiek Mommers

Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers - Een groep Sinti uit Stein en Elsloo bezetten sinds woensdag 12.00 uur een parkeerplaats nabij het stadhuis in Stein. Hun eis: een oplossing voor de acute noodsituatie van Sinti-kinderen voor wie geen standplaats beschikbaar is.

De negen caravans van de Sinti’s zijn behangen met spandoeken: 'Wij willen plek voor onze kinderen', 'Vreedzaam protest Sinti'. Met de actie vragen ze aandacht voor Sinti-kinderen die noodgedwongen bij hun ouders moeten wonen of op groenstrookjes staan. "En als ik 'kinderen' zeg, dan heb ik het over mensen van eind 20, begin 30 jaar", zegt Hans Nieuwenhuis, woordvoerder van de actievoerders. "Het is triest om te moeten zeggen, maar sommigen zijn gewoon aan het wachten totdat oma doodgaat." In de gemeente Stein zijn zeven woonwagenlocaties, die elk plek bieden aan zes tot acht wagens. Nieuwenhuis: "Dat is te weinig. Op dit moment zitten er zeven of acht kinderen in acute nood."

Extra standplaatsen
Het protest in Stein is het volgende in de steeds groeiende rij van actievoerende woonwagenbewoners die vechten voor extra standplaatsen. "Natuurlijk worden we daardoor geïnspireerd. Als we niet van ons laten horen,denkt de gemeente dat het niet nodig is", aldus Nieuwenhuis.

De groep verwacht geen wonderen, maar vraagt of op zijn minst de mensen die nu op de kampen staan terwijl dat eigenlijk niet mag, gedoogd kunnen worden. "Wij snappen ook wel dat het probleem niet binnen een jaar is opgelost. Maar begin in ieder geval eens met aanpassen van het beleid", roept Nieuwenhuis de gemeente op.

Gesprek
Een woordvoerder van de gemeente Stein laat weten dat er voor donderdagochtend om 11.00 uur een gesprek is gepland met burgemeester Marion Leurs-Mordang, een wethouder en een delegatie van de Sinti. "Verder kunnen we nog niets zeggen, we wachten eerst het gesprek af." De actiegroep mag tot die tijd blijven staan op de parkeerplaats.

Lees ook: Vrij leven en dan sterven in een woonwagen

 

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Ruim 110.000 tevreden lezers gingen je al voor.

Bekijk de actie-abonnementen