Beesel: miljoen voor duurzaamheid

Print
Beesel: miljoen voor duurzaamheid

Gemeentehuis Beesel Afbeelding: Peter Schols

Reuver / Beesel / Noord-Limburg - De gemeente Beesel reserveert komend jaar een miljoen euro voor projecten op het gebied van duurzaamheid. Nog niet bekend is naar welke projecten dit geld gaat.

De gemeente Beesel werkt momenteel nog aan het opstellen van een duurzaamheidsvisie en beleid voor het opwekken van duurzame energie. Als de visie er is, wordt bepaald hoeveel geld er naar afzonderlijke projecten gaat. Volgens wethouder Marcel Roelofs (Beeselse Lijst) kan het gemeentebestuur met het gereserveerde bedrag snel handelen. "Met dit potje kunnen we slagvaardig zijn en hoeven we niet steeds terug naar de raad.”

Deelauto’s
Hij verwacht dat de visie in maart volgend jaar klaar is. Mogelijk gaat de gemeente Beesel elektrische deelauto’s aanschaffen waar burgers gebruik van kunnen maken. Recent startte in Noord-Limburg een project met elektrische auto’s en deelfietsen voor ambtenaren.

Ook zou het volgens Roelofs kunnen dat Beesel zich gaat inspannen om de eerste gemeente in Limburg te worden die alle asbestdaken heeft gesaneerd. In de begroting voor volgend jaar reserveert Beesel ook 500.000 euro voor gemeenschapsinitiatieven en 300.000 euro voor uitvoering van het Landschapsontwikkelingsplan (LOP).

Belastingen
De onroerendezaakbelasting (ozb) in Beesel stijgt met drie procent. Volgens de gemeente komt dit voor een gemiddeld gezin met een eigen woning neer op een stijging van zeven euro per jaar. De tarieven voor de riool- en afvalstoffenheffing blijven gelijk. Een gemiddeld gezin in Beesel is volgens de gemeente 543 euro aan gemeentelijke heffingen kwijt. Dit is volgens Beesel het laagste bedrag van alle gemeenten in Limburg.

De gemeenteraad van Beesel bespreekt de begroting donderdag.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →